Hlavní obsah

Vláda radí lékařům psát méně antibiotik

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři by měli omezit předepisování antibiotik na nezbytně nutné případy, bakterie jsou proti nim čím dál tím odolnější. To je hlavní myšlenka akčního plánu Národního antibiotického programu pro roky 2019–2022, který v pondělí schválila vláda.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) vláda bere vážně varování Světové zdravotnické organizace (WHO), že vzrůstající odolnost bakterií na antibiotika je závažný problém.

„V Evropské unii každoročně zemře 25 tisíc pacientů na nemoci způsobené rezistentními antibiotiky a náklady na jejich léčbu jsou 21,5 miliardy ročně,“ řekl Vojtěch.

„Lékaři by měli antibiotika předepisovat racionálně, jen v nezbytně nutných případech. Ne na virózy a chřipky, kde antibiotika neúčinkují,“ uvedl Vojtěch. Lékaře by měly podle něj víc hlídat pojišťovny.

„Sám jsem jednal se zdravotními pojišťovnami o tom, že by měly předepisování antibiotik víc kontrolovat. Pokud některý lékař vybočuje z normálu, je třeba s ním pracovat,“ uvedl ministr.

Národní antibiotický program podle něj nabádá k větší osvětě nejen mezi lékaři, ale také mezi pacienty. „Jde o to, aby i lidé sami nevyžadovali předepisování antibiotik na všechny nemoci, což se bohužel někdy stává,“ řekl Vojtěch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám