Hlavní obsah

Vláda: Praze hrozí teroristický útok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda na mimořádném nočním zasedání rozhodla o posílení bezpečnostních opatření na území hlavního města. Důvodem jsou informace zpravodajských služeb a policie o zvýšeném riziku teroristického činu, které souvisí se zvýšenými bezpečnostními hrozbami obdobného charakteru v zahraničí.

Článek

"Vláda v této souvislosti rozhodla o posílení bezpečnostních opatření na území hlavního města Prahy s cílem eliminovat existující rizika," stojí v prohlášení premiéra Mirka Topolánka, které poskytl ředitel tiskového odboru úřadu vlády Martin Schmarcz.

"Je to poprvé, co ČR čelí tak konkrétnímu nebezpečí teroristického činu," řekl v sobotu ráno na tiskové konferenci ministr vnitra Ivan Langer. Také poprosil veřejnost o pochopení a dodal, že opatření budou prováděna tak, aby byl běžný život co nejméně zasažen. 

Husák konkrétně jmenoval letiště

"Přijali jsme opatření na územi hlavního města Prahy, nasadili uniformované i specializované útvary. Na vytipovaná místa jsme nasadili policisty, jde o desítky objektů. Jsem hluboce přesvědčen, že Policie ČR zajistí bezpečnost," řekl policejní prezident Vladislav Husák a upozornil movináře, aby nezkoušeli policii, zda provede zákrok.

"Letiště je jedním z možných cílů, provádíme tam masivní opatření," odpověděl na otázku jednoho z novinářů. Žádné lety se ale zatím neruší. 

Dosud nebyl zatčen žádný člověk podezřelý z terorismu. Schmarz připustil možnou souvislost se situací v Norsku, kde policie překazila údajné teroristické útoky. Vláda podle něj zasedala mimořádně od 23:00 a jednání se zúčastnili i předsedové sněmovních výborů pro obranu a bezpečnost.

Mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Jan Šubert ČTK řekl, že k povaze možných hrozeb nemůže sdělit bližší podrobnosti. Podotkl, že služba poskytla určité informace vládě a případné upřesnění rizik je na ní. "Z charakteru informací, kterými disponujeme, a z charakteru jejich zdrojů lze usoudit na zvýšené riziko násilného teroristického činu," uvedl pouze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám