Hlavní obsah

Vláda posvětila zvýšení mzdových tarifů pro lékaře

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) ve středu schválila navýšení mzdových tarifů pro lékaře, a splnila tak podmínku memoranda, které minulý týden uzavřela s odbory. Lékařům by se měly zvýšit tabulkové platy o pět až osm tisíc korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

Memorandum, které ukončilo protest nespokojených lékařů, podepsal se zástupci Lékařského odborového klubu ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Lékaři, kteří měli do té doby podané výpovědi, je měli na základě dohody stáhnout s tím, že jim bude umožněno vrátit se do nemocnic. Kabinet se zavázal, že odsouhlasí navýšení mzdových tarifů.

"Je to očekávané potvrzení dohody, my jsme jako lékařské odbory a lékaři, kteří v akci Děkujeme, odcházíme byli, dohodu splnili. Výpovědi jsme stáhli či stahujeme. Nedovedli jsme si představit, že by svoji část dohody druhá strana nesplnila," řekla ČTK místopředsedkyně Lékařského odborového klubu a šéfka nemocničních odborů v pražské Fakultní Thomayerově nemocnici Jana Vedralová.

Premiér Petr Nečas uvedl, že kabinet schválil postup ministra Hegera. Doplnil, že peníze na zvýšení platů půjdou výhradně z reformy a restrukturalizace zdravotnictví. V letech 2012 a 2013 by měly být zvýšeny i platy dalšího zdravotnického personálu. Nečas rovněž uvedl, že od ledna 2013 by měly být tarifní tabulky ve zdravotnictví v souladu s programem kabinetu zrušeny.

Do akce Děkujeme, odcházíme se zapojilo na 3800 lékařů, kteří byli připraveni od 1. března odejít. V případě jejich odchodu hrozila krize, na níž se kabinet i kraje do posledních chvil připravovaly.

Reklama

Související články

Lékařské odbory přijaly dohodu s vládou

Předsedové regionálních organizací Lékařského odborového klubu (LOK) ve středu po několikahodinovém jednání přijali návrh memoranda, které má zabránit...

Výběr článků

Načítám