Hlavní obsah

Vláda podpořila ústavy pro dětské násilníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda podpořila záměr ministerstva školství zřídit speciální zařízení pro mladistvé pachatele závažných trestných činů. Novela zákona o výkonu ústavní nebo ochranné výchovy, která putuje do Sněmovny, je reakcí na nedávné případy brutálních vražd, které spáchaly děti. Neexistenci takových zařízení již léta kritizují odborníci.

Foto: Dana Ehlová

Stanislava Preclíková, reprezentantka ČR ve skibobech, mistryně světa a vítězka Světového poháru je členkou Skibob klubu Dobruška.

Článek

Ústav pro malé násilníky by mohl vzniknout v psychiatrické léčebně v pražských Bohnicích. Ministerstvo školství chce vybudovat také zařízení pro děti se závažnými psychickými problémy v jednom ze současných ústavů, pravděpodobně na severu Čech. Náklady na vybudování obou zařízení by mělo ministerstvo pokrýt ze svého rozpočtu. Nebude stavět nové objekty, ale jen přestavovat.

Pro násilníky ve věku do 15 let neexistuje v republice zatím žádné specializované zařízení. Děti jsou umístěny ve výchovných ústavech mezi ostatní, které mají zcela jiné problémy. Režim v současných ústavech jim nezabrání například v útěcích, při nichž mnozí z nich páchají trestné činy. Cílem nové právní úpravy je izolovat nebezpečné děti od společnosti, a zároveň jim zajistit odborný dohled.

Vláda nechce dětská vězení

V nových zařízeních by se měli odborníci starat maximálně o deset dětí. Zajištěna pro ně bude péče psychiatrů i psychologů. Ministerstvo nechce, aby nové ústavy vypadaly jako vězení. Budovu by neměla hlídat ozbrojená stráž, spíš by měla být zabezpečena elektronicky a ve veřejných prostorách by byly kamery. Upraven bude i systém vycházek dětí - ven by směly chodit pod dozorem.

Novelou zákona se vláda zabývala už minulý týden. Schválila jej až dnes, po upřesnění kompetencí policie.

Kvůli množícím se případům trestných činů, které páchají mladiství i nezletilí, se dlouhodobě diskutuje také o snížení hranice trestní odpovědnosti z 15 na 14 let. Naposledy s návrhem přišel ministr spravedlnosti Pavel Němec, který chce na stejnou věkovou hranici snížit i povolené zahájení sexuálního života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám