Hlavní obsah

Vláda odmítla návrh ČSSD na mimořádný důchod 3000 korun

Novinky, jov

Vláda na svém středečním zasedání odmítla návrhy opoziční ČSSD na vyplacení mimořádného důchodu 3000 korun a mimořádného příspěvku na dítě ve výši 2000 korun. O negativním stanovisku kabinetu k finančním "balíčkům" z dílny sociální demokracie informoval na tiskové konferenci premiér Mirek Topolánek (ODS).

Foto: Thierry Roge , Reuters

Český premiér Mirek Topolánek

Článek

ČSSD chce mimořádným důchodem ve výši 3000 korun kompenzovat penzistům dopady zdražování a vládní reformy. I přes odmítavé stanovisko vlády se návrhem bude zabývat Sněmovna.

Stínový ministr práce a sociálních věcí za ČSSD Zdeněk Škromach již před časem uvedl, že projednání v prvním čtení očekává v září. Pokud by byl návrh schválen, mimořádná penze by se vyplácela v prosinci.

Podle stínové ministryně pro ženu a rodinu za ČSSD Anny Čurdové by se pak měla na jedno dítě vyplatit mimořádná sociální dávka ve výši 2000 korun s tím, že na jednu rodinu by maximální částka měla činit šest tisíc korun.

Automaticky by příspěvek dostaly rodiny, které pobírají přídavky na děti, ostatní by o něj museli žádat. Škromach také vyslovil přesvědčení, že se pro návrhy ČSSD vysloví i někteří koaliční poslanci. „Věříme, že se nám podaří získat kromě komunistů i další hlasy sociálně cítících poslanců vládní koalice,“ sdělil.

Reklama

Výběr článků

Načítám