Hlavní obsah

Vláda odmítla kvůli krizi Nečasův prorodinný balíček

Praha

Prorodinný balíček z dílny bývalého ministra sociálních věcí Petra Nečase (ODS) nedostal požehnání od vlády. Balíček zaváděl mimo jiné týdenní otcovské dovolené, vzájemné rodičovské výpomoci při hlídání dětí a firemní školky. Premiér Jan Fischer v pondělí novinářům vysvětlil, že navrhované změny by za současné hospodářské krize příliš zatížily státní rozpočet.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka.

Článek

Stanovisko vlády není pro návrh konečnou, o osudu předlohy rozhodne Sněmovna.

Balíček původně připravovalo ministerstvo práce a sociálních věcí vedené Petrem Nečasem (ODS), nestihlo jej ale předložit. Nečas proto společně s kolegyní Michaelou Šojdrovou (KDU-ČSL) návrh předložil jako poslanecký.

Nynější ministr Petr Šimerka vyjádřil již dříve obavu, že se balíček nestihne přijmout do říjnových předčasných voleb. Vedle podmínek pro vznik miniškolek a firemních školek by měl balíček upravovat také odměnu pěstounů. Nově by podle něj měli pěstouni v kolektivních zařízeních (například SOS vesničkách) dostávat odměnu ve formě sociální dávky. Dosud jim odměnu platí zřizovatelé vesniček, kterým se ale nedostávají peníze.

Návrh by měl také usnadnit zavedení flexibilní pracovní doby. Jeho tvůrci tak chtějí umožnit rodičům skloubit péči o rodinu s prací.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám