Hlavní obsah

Vláda odklepla návrhy na jmenování profesorů, dekrety dostanou v březnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ve středu schválil návrhy na jmenování 85 profesorů, jejichž dekrety minulý týden podepsal prezident Miloš Zeman. Uvedl to ministr školství Marcel Chládek (ČSSD), který bude jmenovací listiny předávat. Skončí tak několikaměsíční období, kdy se vedly spory ohledně toho, kdo by měl profesorský sbor jmenovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD)

Článek

Chládek už dříve uvedl, že jmenování by se mělo uskutečnit v březnu. Přesný termín závisí na tom, kdy bude volná kapacita Karolina, kde se jmenování tradičně pořádá.

O změnách kolem jmenování profesorů se mluví od loňské kauzy kolem jmenování literáta Martina C. Putny. Toho Zeman původně nechtěl jmenovat, ačkoliv s touto možností vysokoškolský zákon ani nepočítá. Zeman se proto dohodl s tehdejším ministrem školství Petrem Fialou, že ministerstvo připraví novelu, díky níž přejde jmenovací pravomoc na ministra školství.

To ale vysoké školy kritizovaly. Vláda poté schválila materiál, aby profesory jmenoval předseda Senátu, což se univerzitám také nelíbilo. Kvůli průtahům souvisejícím se změnami ve jmenování bylo odloženo i tradiční podzimní jmenování profesorů. Navržení kandidáti se tak nejvyššího akademického titulu dočkají až nyní.

Řešení, že profesory jmenuje prezident a dekrety předá ministr, je provizorní. Chládek chce změny ve jmenování řešit v rámci chystané novely vysokoškolského zákona. Profesory by prý mohl jmenovat buď předseda Senátu, ministr školství, nebo samy vysoké školy. Existuje také možnost, že by jmenování dál zůstalo na prezidentovi. V tom případě by si ale Zeman chtěl ponechat možnost navržené kandidáty nejmenovat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám