Hlavní obsah

Vláda obrátila. Číně nepošleme peníze, ale materiální pomoc

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká vláda po kritice obrátila. Místo toho, aby Číně na boj s koronavirem pouze poslala peníze, pomůže také materiálně. Česko by mohlo do Číny poslat respirátory nebo ochranné oděvy. V úterý to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš, ministr zahraničí Tomáš Petříček a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vystoupili 2. února 2020 na tiskové konferenci po příletu pětice čechů z Číny do Čech.

Článek

„Naším cílem je pomoci Číně materiálně. Pět milionů korun půjde na pořízení materiální pomoci, jednáme s producenty ochranných pomůcek, jednorázových a dlouhodobých a hygienických pomůcek jako respirátory, rukavice a ochranné oděvy,“ uvedl Petříček. Zbývajících pět milionů korun, které Česko poskytne, bude použito prostřednictvím Světové zdravotnické organizace (WHO).

Ještě v pondělí ale premiér Andrej Babiš (ANO) materiální pomoc odmítal. Vláda schválila, že prostřednictvím WHO pošle Číně 10 milionů korun.

„Roušky a léky potřebujeme hlavně pro naše občany, ale samozřejmě pomůžeme finančně, to je jasné. A oslovíme humanitární organizace, aby pořádaly sbírky,“ napsal večer na Twitter.

Nebuďme sobci, apeluje Bartoš

Vláda za to sklidila kritiku od lídrů opozice. Šéf Pirátů Ivan Bartoš napsal, že je krajně nevhodné, aby premiér odmítal pomoc Číně s odůvodněním, že máme sami málo.

„Věřím, že ostentativní sobectví není Čechům vlastní a tento přístup nereprezentuje naši zemi. Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce - výmluvy,“ uvedl Bartoš.

Podobně reagoval předseda lidovců Marian Jurečka. „Mám vůči komunistickému režimu v Číně mnoho výhrad, ale myslím si, že byť by naše pomoc byla skromná, tak bychom pomoci měli. Nesouhlasím s názorem premiéra Andreje Babiše, že sami máme málo, a tak vůbec nepomůžeme,“ konstatoval Jurečka.

Lidé v Česku ze strachu před virem vykoupili roušky v lékárnách, podle odborníků ale před nákazou nechrání. Roušky slouží k tomu, aby zabránily mikroorganismům dostat se zevnitř ven. Tedy aby nakažený člověk virus dál nešířil na své okolí.

Chybějí roušky? Nevadí, stačí grep či podprsenka

Svět

V Číně je aktuálně roušek a respirátorů nedostatek. Jak Novinky informovaly, někteří lidé používají k ochraně například podprsenky.

Čína už v pondělí uvedla, že kvůli epidemii nového typu koronaviru naléhavě potřebuje zdravotnický materiál, jako jsou právě ochranné roušky, brýle a kombinézy. Čínské továrny jsou však schopné vyrobit maximálně 20 milionů ochranných masek denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám