Hlavní obsah

Vláda o osudu sKaret rozhodne asi až příští týden

Vláda by měla o osudu sociálních karet, přes které lidé dostávají sociální dávky, rozhodnout příští týden. Středeční jednání o případných změnách kritizovaného projektu či jeho definitivním ukončení kabinet přerušil. Návrhy se bude zabývat ještě jeho legislativní rada.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová.

Článek

Premiér Petr Nečas (ODS) minulý týden doporučil, aby systém úplně skončil. V úterý zopakoval, že na svém doporučení trvá. Koaliční TOP 09 s tím nesouhlasí.

Systém, který provozuje Česká spořitelna, byl zprovozněn loni za exministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Projekt kritizují opozice, odbory, rada postižených, ochránci soukromí, ombudsman i někteří koaliční politici. Předseda vlády a šéf ODS minulý týden řekl, že myšlenka je sice dobrá, ale provedení projekt zdiskreditovalo.

Ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) přitom původně připravila návrh novel, podle něhož by karty fungovaly povinně jako průkazky, konto k nim u České spořitelny a placení s nimi by bylo jen dobrovolné. Nyní musí mít příjemci dávek spořitelní účet automaticky. Banka na to má s ministerstvem práce smlouvu do roku 2024. Podle kontraktu počítala s tím, že by přes sKarty putovalo nejméně 98 procent dávek a v budoucnu i penze.

Premiér minulý týden řekl, že "nejméně špatné řešení" je systém zrušit. Uvedl, že stát uznává, že spořitelna měla výdaje. Jednalo by se tedy i o případných kompenzacích. Generální ředitel banky Pavel Kysilka před nedávnem uvedl, že zatím projekt stál kolem 300 milionů korun.

Proti ukončení systému se staví vládní TOP 09. Podle jejího předsedy Karla Schwarzenberga by se tak jen vyhodily miliardy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám