Hlavní obsah

Vláda nemá peníze na druhý důchodový pilíř, varuje Sobotka

Novinky, val
Praha

Šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka kvituje, že Senát na svém čtvrtečním zasedání odmítl návrh, který by uspíšil zavedení druhého pilíře důchodové reformy. Ten se nyní vládní poslanci pokusí prosadit přehlasováním senátního veta. Podle Sobotky však vláda dělá chybu, jelikož na zavedení druhého pilíře nebude mít dost peněz.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka obhajuje volební bilboardy.

Článek

Podle Sobotky si vznik druhého pilíře vyžádá ročně až 20 miliard korun z kapes občanů. Prý se jí nepodaří vybrat tolik peněz na daních, jak zamýšlela. „Vláda nevybere na DPH peníze, se kterými počítala, a tudíž jí budou chybět na zavedení druhého pilíře,“ řekl lídr ČSSD.

Sobotka pak apeloval na kabinet Petra Nečase, aby návrh stáhl, dokud je čas. „Jestliže víte, že nemáte na druhý pilíř peníze, zatáhněte v zájmu země za záchrannou brzdu,“ vyzval a upozornil, že vládní „experiment“ s DPH nefunguje, neboť vláda sice zvýšila DPH, ale změna nepřinesla finanční prostředky.

Zákon o restitucích vytvoří nové kmotry

Šéf ČSSD pochválil senátory, kteří v posledních dvou dnech zamítli některé vládní návrhy, jako jsou církevní restituce či právě zvýšení DPH z 14 na 15 procent a z 20 na 21 procent. Upozornil, že také všichni poslanci sociální demokracie budou ve Sněmovně při snaze o přehlasování senátního veta hlasovat proti přijetí těchto zákonů.

V tomto směru se rovněž vyjádřil k evergreenu kolem církevních restitucí. Prohlásil, že v současné atmosféře, kdy s vládním návrhem majetkového vyrovnání s církvemi a náboženskými společnosti souhlasí jen těsná většina lidí, takový návrh nakonec uškodí i tomu, komu mají restituce pomoci, tedy církvím.

Místopředseda strany Lubomír Zaorálek dodal, že vládní podoba zákona o restitucích je nebezpečná, jelikož umožní, aby se z církví staly obchodní společnosti, které budou moci rozprodávat majetek bez výběrového řízení. „Tento zákon povede k netransparentnímu rozprodeji,“ upozornil Zaorálek a dodal, že výsledkem bude vznik nových kmotrů. „Církve se mají stát nástrojem budování mafiánského kapitalismu v Česku,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám