Hlavní obsah

Vláda navrhne povýšení šéfa BIS Koudelky. Zeman to už pětkrát odmítl

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) opět navrhne povýšení šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky do hodnosti generála. Prezident Miloš Zeman Koudelkovo povýšení pětkrát odmítl.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel BIS Michal Koudelka

Článek

Babiš návrh na povýšení Koudelky zmínil ve středu po jmenování nového ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD). O návrhu podle něj bude vláda rozhodovat v pondělí.

Prezident opakovaně odmítl návrh vlády na Koudelkovo povýšení a netají se tím, že podle něj by měl být odvolán. Koudelka se vedení BIS ujal 15. srpna 2016, kdy v čele kontrarozvědky nahradil Jiřího Langa.

Loni chtěl Zeman po BIS seznam ruských agentů, nyní jich Česko 18 vyhostí

Domácí

Koudelkovi v létě skončí pětiletý mandát. Vláda ho může prodloužit, nebo vybrat někoho jiného. Prezident může pouze vyjádřit doporučení.

„Mým doporučením rozhodně nebude ponechání pana Koudelky na další funkční období v čele BIS,” uvedl již dříve Zeman.

BIS pod Koudelkovým velením opakovaně varovala před aktivitami Ruska a Číny v souvislosti s jejich ekonomickými i zahraničněpolitickými zájmy. Zpravodajci mimo jiné nedoporučovali, aby se ruské a čínské firmy mohly zapojovat do dostavby jaderné elektrárny v Dukovanech.

Reklama

Výběr článků

Načítám