Hlavní obsah

Vláda má rušit ministerstva, na odstřel jsou kultura, životní prostředí a místní rozvoj

Plán na snížení počtu ministerstev, o němž v rámci řešení vládní krize hovoří lídři koalice, by zřejmě znamenal konec samostatného ministerstva kultury, životního prostředí a místního rozvoje. Každá koaliční strana by tak přišla o jednoho ministra, sdělily zdroje z ODS a VV.

Foto: Petr Horník, Právo

V kabinetu by mohl údajně skončit ministr místního rozvoje Kamil Jankovský (VV) a ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS)

Článek

Ministerstvo kultury by se zřejmě sloučilo s resortem školství. Ministerstva pro místní rozvoj a životního prostředí by se zase stala součástí jednoho úřadu spolu s ministerstvem zemědělství. Scénář rušení státních úřadů ale zatím nemá definitivní podobu a bude se odvíjet od dalšího jednání koaličních stran.

Věci veřejné by podle dostupných informací se zrušením ministerstva pro místní rozvoj souhlasily. "Samozřejmě se ale zruší i další dvě, aby každá strana o jedno přišla," uvedl zdroj obeznámený s koaličním vyjednáváním. Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský by podle stejného zdroje se svým odchodem z MMR souhlasil.

Věci veřejné přišly s plánem na slučování či rušení ministerstev již při lednové koaliční debatě o církevních restitucích. ODS ve středu v rámci svých podmínek k řešení koaliční krize nabídla zrušení tří ministerstev. Vládní politici ale zatím oficiálně nechtěli upřesnit, o jaké úřady by šlo.

Nečas se nevyjádřil

Premiér Petr Nečas po odpoledním jednání mezi ODS a VV odmítl na toto téma spekulovat. „O konkrétních resortech vůbec není rozhodnuto a vůbec to není na pořadu dne,“ prohlásil. Nastínil také, že má být vytvořena pracovní supina, která na rušení resortů bude pracovat. Podle Nečase je klíčové zejména rušení agend. „Musí tam být signifikantní úspory,“ řekl s tím, že nestačí pouhé přepsání tabulek na dveřích.

VV už dříve hovořily o sloučení ministerstva pro místní rozvoj s ministerstvem životního prostředí. Chtěly tak získat dodatečné finance na peněžní kompenzace, které stát bude církvím vyplácet. Koalice také uvažovala o sloučení ministerstva kultury s resortem školství.

Reklama

Výběr článků

Načítám