Hlavní obsah

Vláda má další problém: Metnarova diplomka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) se může stát již třetím členem vlády, který kvůli sporným pasážím ve své vysokoškolské práci opustí kabinet Andreje Babiše. Česká televize v úterý upozornila, že jeho diplomová práce vzbuzuje přinejmenším pochyby, i když prý nejde o typický plagiát. Sám Metnar už připustil, že nová zjištění mohou vést až k jeho rezignaci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr Metnar na čtvrteční tiskové konferenci

Článek

Metnar se svou diplomovou prací nazvanou Kolektivní investování absolvoval v roce 2004 na Ostravské univerzitě v Ostravě. Práce vykazuje při použití dnešních nástrojů na porovnávání zdrojů zásadní nedostatky zejména v uvádění zdrojů.

Oproti Metnarovým dnes už bývalým vládním kolegům, ministryni spravedlnosti Taťány Malé (ANO) a ministrovi práce a sociálních věcí Petru Krčálovi (ČSSD), ale nejde o takový prohřešek, jako úplné a nepřiznané opisování z jiných prací.

„Jde minimálně o neetické a neprofesionální přebírání cizích zdrojů. Zda to bylo úmyslné, či to reflektuje tehdejší kvalitu pedagogické fakulty, je obtížné říci,“ komentovala práci pro ČT bývalá šéfka akreditační komise Vladimíra Dvořáková.

Metnar podle zjištění veřejnoprávní televize například na několika místech své práce výslovně neuvádí, že se nejedná o jeho autorský text, ale lehce přeformulované odstavce z použité odborné publikace. Tu však v závěru práce správně cituje, a podle Dvořákové tak nelze jednoznačně hovořit o plagiátorství.

Metnar byl při konfrontaci s analýzou své práce zjevně překvapen a uvedl, že se s ní musí seznámit. Nevyloučil ovšem, že po vzoru svých kolegů může celá věc skončit rovněž jeho rezignací. „Vyhodnotím si to a určitě se budu zabývat i touto variantou,” sdělil televizi.

Změna programu

Ministr pro změnu pracovního programu zrušil středeční oficiální cestu na Slovensko, kde měl jednat se svým protějškem. Zda to souvisí s děním kolem jeho práce, není zřejmé.

V první Babišově vládě, která vládla bez důvěry víc než půl roku, Metnar zastával post ministra vnitra. Ve druhé Babišově vládě postoupil tento resort po složitých jednáních koaličnímu partnerovi ČSSD, sám převzal obranu. Vnitro v druhém Babišově kabinetu vede předseda soc. dem. Jan Hamáček.

Anketa

Je podle prohřešek L. Metnara natolik závažný, aby rezignoval?
Ano, je to pro mě zásadní důvod
61,9 %
Ne, jen holt správně neuvedl zdroje
4,8 %
Nevím, už mě to nebaví
33,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 42 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám