Hlavní obsah

Vláda kvůli sněhu varovala před povodněmi

PRAHA

Silničáři a řidiči asi současné počasí proklínají. Milovníci zimních sportů ovšem jásají, tolik sněhu, co nyní leží na horách v Česku, už dlouho nepamatují. Rekordní sněhovou pokrývkou se v souvislosti s rizikem povodní ve středu zabývala i vláda.

Foto: Jaroslav Blažek

Myslivecké půlení prázdnin

Článek

Ministři doporučili před táním sněhu maximálně vyprázdnit vodní nádrže, aby zadržely očekávaný příval vody. Ministr zemědělství Jaroslav Palas po zasedání kabinetu novinářům řekl, že na odtávání extrémního množství sněhu se vodohospodáři chystají stejně jako lidé zodpovědní za bezpečnost.

O riziku vzniku povodní už byly informovány kraje a radnice velkých měst. V případě rychlého oteplení a prudkého tání hrozí podle Palase, který je zodpovědný za protipovodňová opatření, záplavy i přes to, že vodohospodáři už větší část nádrží vypustili.

Riziko se podle Palase zvyšuje každým dnem zimy. Největší problém bude se zvládnutím Vltavy a Moravy. "V povodí Vltavy leží 1,6 miliardy kubických metrů sněhu, kaskáda je přitom schopna zachytit čtvrtinu," řekl Palas novinářům.

V povodí Moravy je podle něj nádrží málo, pomohou Nové mlýny. "Kdyby tam nebyly nádrže, v této situaci by tam vznikla katastrofa," konstatoval ministr. Zároveň se ohradil proti požadavku ekologů držet hladinu nádrží pod Pálavou dlouhodobě nízko.

Meteorologové výrazné oteplení neočekávají

V nejbližších dnech meteorologové výrazné oteplení a tedy i větší tání ale neočekávají. "Bojíme se té nejhorší varianty, riziko se zvyšuje s oddalováním příchodu jara, musíme být v pohotovosti," konstatoval Palas.

Jarní povodně jsou podle něj daleko nebezpečnější než letní kvůli teplotě. Při jarním tání totiž brání průchodu vody koryty řek led, a voda se tak nekontrolovatelně šíří do krajiny. "K tomu má šest stupňů a zabíjí, v takové vodě se plavat nedá," konstatoval ministr.

V Krkonoších až 3 metry sněhu

Hranice tří metrů dosáhla ve středu ráno sněhová peřina na Labské Boudě v Krkonoších. Během noci přibylo podle měření Českého hydrometeorologického ústavu na horách od tří do deseti centimetrů nového sněhu. V Bílé pod Konečnou na Frýdeckomístecku ho od neděle napadalo dokonce 60 centimetrů. Takže ve středu ráno tam měli 160 cm.

Ačkoli při dnešní oblevě mizí bílá pokrývka z center měst, na horách ještě zima bude pokračovat. Místy na horách připadne sníh i v noci a ve čtvrtek.

"Na horách bychom dnes těžko hledali místo, kde je méně než jeden metr sněhu. Většinou se výška sněhové pokrývky pohybuje od 1,5 do 2 metrů, na hřebenech až kolem 2,5 metru," řekl Právu ve středu Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Po oteplení opět mrazy

Meteorologové předpovídají po přechodném oteplení návrat k mrazu. V noci má rtuť teploměru klesnout na sedm až 11 stupňů pod nulou, v místech, kde se vyjasní, může být ještě o další čtyři stupně chladněji.

Ve čtvrtek má být oblačno, sněžení bude ustávat. Teploty se budou pohybovat od minus čtyř stupňů po nulu. V pátek se o dva stupně oteplí a o víkendu čeká Čechy a Moravu obleva s teplotami až k šesti stupňům nad nulou.

Zima však zřejmě brzy neskončí. Dlouhodobou předpověď, podle které mrazy vydrží až do Velikonoc, potvrzuje odhad počasí na pondělí, kdy se má opět ochladit.

Info

Informace o vodním stavu jsou pravidelně aktualizovány na internetových stránkách www.voda.mze.cz.

I pro čtvrtek platí upozornění meteorologů na nebezpečí tvorby sněhových jazyků ve vyšších polohách země. Na horách se dál mohou tvořit závěje.

Reklama

Související témata:

Související články

Mrazy nás čekají až do druhé půlky března

Do konce kalendářní zimy zbývá ještě několik týdnů, a tak se meteorologové vůbec nediví, že zima se ještě nevzdává. Od soboty budou noční i denní teploty...

Výběr článků

Načítám