Hlavní obsah

Vláda kvůli platům politiků vyhlásila válku statistikům

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi vládou a Českým statistickým úřadem (ČSÚ) se rozhořela válka. I přes zásadní nesouhlas statistiků v pondělí ministři schválili usnesení, kterým nezávislému ČSÚ ukládají povinnost i nadále počítat průměrné mzdy v takzvané nepodnikatelské sféře, a nikoli v celém národním hospodářství.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Hlavním důvodem pro tento krok je obava politiků, že od roku 2019 by jim mohly kvůli nové metodice dané evropskými pravidly poklesnout jejich příjmy o tisíce korun měsíčně.

Průměrná mzda v nepodnikatelské sféře, od které se příjmy politických a justičních špiček odvíjejí, je vyšší než průměrná mzda v národním hospodářství.

Aby jejich příjmy zůstaly na stávající úrovni, musel by parlament změnit takzvaný platový zákon, čehož se politici kvůli veřejnému mínění obávají jako čert kříže.

„Rozhodnutí vlády je pro nás neakceptovatelné,“ řekla Právu předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová, která ministrům v pondělí zdůvodnila přístup statistiků. S povinným přechodem na nový evropský standard totiž není možné poskytovat spolehlivé a časově stabilní údaje o průměrné mzdě v nepodnikatelské sféře, a úřad proto od začátku roku počítá údaje pouze za celé národní hospodářství.

ČSÚ upozornil, že kdyby konal podle požadavku vlády, dopustil by se politického, nikoliv odborného rozhodnutí.

Anketa

Je podle vás správné, že vláda chce po ČSÚ pro politiky výhodnější počítání příjmů?
Ano
1,3 %
Ne
98,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5900 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám