Hlavní obsah

Vláda kvůli Čapímu hnízdu padnout nemusí, říká šéf lidoveckých poslanců

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda poslaneckého klubu koaliční KDU-ČSL Jiří Mihola v rozhovoru pro Právo označil problém ministra financí Andreje Babiše (ANO) s financováním farmy Čapí hnízdo za etickou záležitost, která se týká výhradně jeho. Vláda podle něj funguje stabilně a kvůli kauze padat nemusí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola ve Sněmovně

Článek

Připravujete se na to, že byste kvůli kauze Čapí hnízdo opustili vládu?

Určitě ne. Vláda jako celek funguje dobře a je stabilní, a ač nechci předjímat, tak pokud má problém jeden člen vlády, měl by si ho vyřešit sám a nemusí hned padat celá vláda.

Určitě znáte Babišův výrok – hnutí jsem já. Tak pochybuji, že bez něj by ANO zůstalo ve vládě.

To je moc kroků napřed a já nerad spekuluji.

Jak budete moci dál věrohodně vládnout, když Andrej Babiš nerozptýlí podezření, že dotaci získal trikem?

Já si počkám na konec vyšetřování. My to vnímáme jako etický problém, protože před osmi lety byly podmínky pro dotace nastaveny jinak než dnes. Ale není to ideální, protože pan Babiš přišel do politiky s tím, že ji očistí a napraví, a teď musí řešit takovouto záležitost. Mravokárci by si ale měli dát pozor, zda nejsou ještě horší. Ale nechci to zlehčovat.

Různým bezva fintám se člověk zasměje ve filmu s Belmondem, ale ne když se dějí na vrcholu politické scény.

Jak kolegové z ANO na středečním koaličním jednání přijali, že podpoříte mimořádnou schůzi ke kauze Čapího hnízda?

Nemohlo to být pro ně překvapení, řekli jsme to již poté, co jsme si sjednotili názor v úterý v poslaneckém klubu. Z diskuse jsem pochopil, že o tom přemýšlí i ČSSD. I pan Babiš jasně říká, že chce vše vysvětlit.

Proto jsem mu řekl, že není ideální, když chce vše vysvětlit, uzavřít diskusi ve Sněmovně pouze pro poslance s přednostním právem. Mimořádnými schůzemi by se mělo šetřit, ale tento etický problém – jak to vnímáme my – bychom měli důkladně probrat a tím vzít slovo těm, kteří do toho pouze rýpou.

Nevyčetl vám vicepremiér Andrej Babiš, že mu okopáváte kotníky a destabilizujete tím koalici?

My nic nedestabilizujeme, navíc jsem mu vše řekl do očí. Nijak to zatím nesoudíme. Pro nás je důležité, jak celou kauzu vyhodnotí vyšetřovací orgány Evropské unie a české policie. Ani Sněmovna nemůže být soudní tribunál, který řekne dobře, nebo špatně.

Vám vše věrohodně vysvětlil?

Obeslal nás dvoustránkovým materiálem, kde celou kauzu vysvětluje, ale řadu věcí – jako jméno vlastníka v době dotace – si schoval až na jednání Sněmovny. Proto je důležité, aby měl každý poslanec prostor se zeptat.

Reklama

Související články

ČSSD natahuje Babiše na skřipec

Sociální demokracie už dokončila plán, jak dostat zpod kontroly ministra financí Andreje Babiše (ANO) společnost Agrofert i vydavatelství Mafra s deníky MF...

Výběr článků

Načítám