Hlavní obsah

Tisková konference po jednání vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) jednal o dalším rozvolnění, tentokrát pro kulturu. Zabývat se měl i nošením roušek ve školách. Brífink po jednání je naplánovaný na 16:30, Novinky ho nabízí živě.

TK po jednání vlády 7.6.2021Video: ČTK

 
Článek

Vláda měla sjednotit pravidla pro kulturu s ostatními odvětvími. Na všechno by měl stačit stejný typ testu, například od zaměstnavatele či samotest. Tyto se uznávají jen někde, například v restauraci, jinde, například v bazénu, musí mít člověk test z certifikované laboratoře.

Měly by se také zvýšit počty účastníků kulturních akcí, přičemž vnitřních akcí by se mohlo nově účastnit 1000 lidí a venkovních 2000 lidí.

Jeden test pro všechno. Vojtěch chce sjednotit pravidla

Domácí

Tématem schůze byly i roušky ve školách. Podle pátečního vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) povinnost pro žáky mít kvůli koronaviru zakrytý nos a ústa při výuce zatím neskončí.

Dopoledne již ale o možnostech zrušení povinnosti jednal s šéfem resortu školství Robertem Plagou (za ANO) a s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou.

Kabinet se zabýval také návrhem státního rozpočtu na příští rok se schodkem 390 miliard korun.

Návrh rozpočtu a obří schodek pod palbou kritiky

Ekonomika

Prioritami rozpočtu jsou podle ministerstva financí úspory na provozu státu včetně propuštění úředníků, investice za 189 miliard korun, růst důchodů o 758 korun, zachování nižšího patnáctiprocentního zdanění zaměstnanců či zvýšení slevy na poplatníka o 3000 korun.

Letos je schválen schodek 500 miliard korun a loni hospodaření státu ovlivněné dopady pandemie vykázalo deficit 367,4 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám