Hlavní obsah

Vláda: Czech POINT bude i v bance, návrat ukradených povolenek nejistý

Praha

Vláda ve středu podpořila poslanecký návrh, který chce rozšířit kontaktní místa Czech POINT i na soukromoprávní subjekty včetně bank. Pod novelou je podepsána skupina poslanců koaličních stran i ČSSD. Mimoto se vláda zabývala i přísnějšími pravidly pro bezpečnost hraček nebo kompenzacemi za ukradené emisní povolenky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) na zasedání vlády

Článek

"Návrh zkvalitní poskytování služeb veřejné správy a více přiblíží její služby občanům. Za přínosné považujeme, že se tím bude dále rozšiřovat stávající počet kontaktních míst. Tím se zvýší komfort i spokojenost občanů," sdělil k tomu ministr vnitra Radek John (VV) v tiskové zprávě.

Zájem o zapojení do systému Czech POINT projevily banky již dříve. Prostřednictvím kontaktních míst by se mohly podílet na chystaném prodeji státních dluhopisů obyvatelům.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV)

Návrh, který ještě projedná Sněmovna, počítá mimo jiné s tím, že by ministerstvo vnitra bylo oprávněno vydávat autorizaci soukromoprávním subjektům žádajícím o možnost vykonávat služby kontaktních míst a také nad těmito subjekty vykonávat kontrolní činnost.

Czech POINT
V současné době slouží veřejnosti více než 6500 Czech POINTů v Česku i v zahraničí. Kontaktní místa jsou na obecních úřadech, v kancelářích hospodářské komory nebo na poštách. Tyto pobočky umožňují získat na jednom místě například výpisy z rejstříku trestů, katastru nemovitostí nebo obchodního rejstříku nebo v souladu se zákonem převést dokument z listinné podoby do elektronické či naopak. Řidiči si zase mohou z centrálního registru řidičů zjistit počet trestných bodů.

Novela předpokládá také změny v datových schránkách. Rozhraní datových schránek by mohli využívat poskytovatelé internetových služeb, například elektronického bankovnictví a internetového obchodování, které jsou přístupné prostřednictvím osobních uživatelských účtů. I v tomto případě by povolení vydávalo vnitro.

Výhrady vůči novele mají ochránci soukromí z nevládní společnosti Iuridicum Remedium. Podle organizace jde o prodej přístupů do státních databází, a tím o hrozbu pro soukromí občanů.

Hračky budou bezpečnější

Vláda také schválila nařízení, které stanoví nové technické požadavky na hračky. Nařízení také pomůže odstranit nebezpečné hračky z tuzemského trhu. Nová pravidla, která mají začít platit od 20. července, vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu.

"Jednotlivá ustanovení připravovaného nařízení pomohou odstranit z trhu nebezpečné nebo nepříliš kvalitní hračky. Zároveň nařízení zajistí, aby byl hračkářský průmysl na čele výrobků s tržní kvalitou a vysokou mírou bezpečnosti, a pomůže podstatně snížit riziko poškození zdraví dětí i životního prostředí," vysvětlil šéf resortu Martin Kocourek (ODS).

Vláda bude usilovat o navrácení emisních povolenek

Kabinet se zabýval nedávným útokem hackerů v polovině ledna, při němž byly odcizeny emisní povolenky a vlnou následných transakcí se dostaly do Estonska. Česko dočasně povolenky nahradí vlastníkům. Stát ovšem bude usilovat o to, aby se z ukradených povolenek zadržených v Estonsku co největší část vrátila do ČR.

Premiér Petr Nečas dodal, že krádež povolenek byl promyšlený útok, který se vedle Česka uskutečnil v několika zemích, například v Rakousku, Řecku, Rumunsku nebo ve Švýcarsku. "Není to odpovědnost žádného českého subjektu," dodal. Na vině je prý nedostatečně bezpečný software EU.

Ze šesti účtů tuzemských obchodníků s povolenkami zmizelo při hackerském útoku v lednu celkem 1,3 miliónu povolenek. Na 700 tisíc ukradených kreditů zaznamenala energetická společnost ČEZ, dalších zhruba 470 tisíc povolenek ztratila firma Blackstone Global Ventures.

Povolenky dávají držiteli právo vypouštět do atmosféry průmyslové plyny. Vlády EU vydaly povolenky zdarma, na trhu v současné době jedna taková povolenka stojí kolem 14 eur (asi 337 Kč). Jedna povolenka se rovná jedné tuně emisí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) s šéfem diplomacie Karlem Schwarzenbergem (TOP 09)

Klaus dostal mandát na summit v Libyi 

Vláda ve středu hlasovala také o mandátu, který prezidentu Václavovi Klausovi dá na cestu do Bruselu, kde se od pátku bude konat summit o situaci v arabských zemích zejména v Libyi. Klaus coby odpůrce vojenské pomoci libyjským povstalcům bude jménem vlády ČR hájit stanovisko, že vyhlášení bezletové zóny musí posvětit Rada bezpečnosti OSN. Ta není jednotná, Rusko a Čína, které disponují právem veta, jsou vůči tomu skeptické.

Reklama

Výběr článků

Načítám