Hlavní obsah

Vláda chystá nábor úředníků, pak bude propouštět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ačkoli chce Topolánkova vláda na jednu stranu každoročně snižovat počet státních zaměstnanců o tři procenta, na druhou stranu plánuje posílení státní správy o desítky vysoce kvalifikovaných úředníků. Důvodem je příprava českého předsednictví EU v roce 2009. Jen v letošním roce by se měly státní úřady rozrůst o 85 úředníků, což spolyká téměř 42,5 miliónu korun.

Článek

Celkové náklady na přípravu předsednictví by pak letos měly ze státní pokladny vysát 161 miliónů korun. Počítá s tím plán místopředsedy vlády pro evropské záležitosti Alexandra Vondry a ministra financí Miroslava Kalouska, kterým by se dnes měla zabývat vláda.

Mimořádné ohodnocení

Již v lednu letošního roku vláda schválila návrh na personální a finanční zajištění činnosti vládního tajemníka pro předsednictví Česka v EU, který později převzal právě Vondra. Z plánu je zřejmé, že úředníci, kteří se budou podílet na přípravě českého předsednictví, by měli být mimořádně finančně ohodnoceni - v nejvyšších platových třídách. K tomu by jim mělo být vypláceno nadstandardní osobní ohodnocení a také mimořádné odměny.

"Navrhované posílení není v rozporu s obecným záměrem vlády deklarovaným v jejím programovém prohlášení - snížit počet zaměstnanců státní správy do roku 2010 nejméně o 3 % ročně, neboť se jedná o zvýšení mimořádné, účelově zaměřené a přechodné," tvrdí Vondra v písemném dokumentu pro vládu.

K tomu dodává, že veškerá funkční místa, která vzniknou v souvislosti s předsednictvím v letech 2007 až 2009, zaniknou po skončení předsednictví nejpozději do konce roku 2009.

Bursík nespokojen, Langer by šetřil

Předpokládá se, že ve vládě se strhne boj o přidělení financí. To naznačily již uplynulé týdny, kdy se některé resorty nechaly slyšet, že prostředky nejsou rozdělovány spravedlivě.

Např. Bursíkovo ministerstvo životního prostředí dalo v rámci připomínkového řízení najevo svou nelibost nad tím, že zatímco některé resorty nárokují vysoké částky, na jiné se tolik nedostává, byť se na předsednictví také připravují. Na málo peněz si stěžuje také Schwarzenbergovo ministerstvo zahraničních věcí, kterému prý chybí téměř 27 miliónů korun.

Pochybnosti nad plánem, který počítá s navyšováním míst v úřadech, má Langrovo ministerstvo vnitra. Jeho představitelé jako jediní totiž tvrdí, že je zbytečné nabírat nové lidi, když by stačilo podívat se v resortech mezi stávající zaměstnance a ty pro účely předsednictví vyčlenit.

Reklama

Výběr článků

Načítám