Hlavní obsah

Vláda chystá brutální kampaň na podporu očkování

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Ministerstvo zdravotnictví plánuje na příští týden spuštění nové kampaně na podporu zvýšení proočkovanosti proti covidu-19. Podle premiéra Andreje Babiše bude „brutální“. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pátek uvedl, že půjde o realistické ukázání situace v nemocnicích, které má některé spoluobčany probrat z letargie.

Vláda chystá brutální kampaňVideo: ČTK

 
Článek

„Bude to kampaň, jak říká pan premiér, brutální, ale také realistická, aby lidé věděli, jak to vypadá v nemocnicích. Aby lidé věděli, jak vypadají pacienti, kteří se nenechali naočkovat a skončili na jednotkách intenzivní péče,” přiblížil podobu nové kampaně ministr Vojtěch po pátečním jednání kabinetu.

Propagační materiály či spoty se objeví jak v internetových médiích, tak v tisku, aby dosáhly i k nenaočkovaným seniorům, kteří příliš internet nevyužívají.

Vojtěch: Je třeba spoluobčany probudit z letargie

„Myslím si, že je potřeba trochu některé naše spoluobčany probudit z letargie, že to není legrace a nemoc může být velmi vážná a mít velmi vážný průběh. To chceme ukázat,” doplnil Vojtěch.

  • Ve čtvrtek podle dat ÚZIS leželo v nemocnicích 2489 pacientů, z toho 335 na JIP v těžkém stavu nebo s potřebou specializované péči, jako je připojení na plicní ventilátor nebo přístroj ECMO zajišťující mimotělní oběh.
  • Neočkovaných pacientů na JIP bylo 224, očkovaných 111.

Česko dlouhodobě bojuje s nedostatečnou proočkovaností. Politici i odborníci dlouhodobě mluví o tom, že potřebná míra proočkovanosti populace, aby došlo k výraznějšímu potlačení šíření epidemie covidu-19, je minimálně 80 procent. Proočkovanost se ale nyní pohybuje těsně pod 70 procenty.

Rozhodnuto. Na velké akce už nepostačí antigenní test, bude nutný PCR

Koronavirus

Dokončené očkování má v Česku přes 6,1 milionu lidí. Další lidé pak mají určitou imunitu po prodělání onemocnění či jsou uprostřed očkovacího procesu po první dávce.

Zájem veřejnosti o očkování v posledních týdnech ale roste i v souvislosti se zrychlováním šířením nákazy a zvyšujícími se počty nakažených a hospitalizovaných.

Ačkoli vakcíny nemají stoprocentní účinnost, tak očkovanému výrazně snižují v případě nákazy riziko těžkého průběhu či následného úmrtí. A právě velká část pacientů s covidem ležících v nemocnicích na JIP není naočkována.

Přeočkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19: Kdy se registrovat a kam se jít očkovat

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Související články

Nejméně křesel ve vládě bude mít TOP 09

Občanští demokraté by měli na základě interních dohod ve vládě obsadit vedle funkce premiéra pět ministerských postů. Stejný počet ministrů vyjde dohromady na...

Výběr článků

Načítám