Hlavní obsah

Vláda chce zastropovat výdaje na budovy a instituce, stát by ročně ušetřil 900 miliónů

Praha

Až 870 miliónů korun ročně by stát podle premiéra Petra Nečase (ODS) ušetřil za správu a nájem budov, pokud by úřadům a institucím stanovil strop na výdaje podle jejich výkonnosti. Limit by stanovil třeba podle ceny kancelářských ploch či nákladů na informační technologie a telefony na zaměstnance.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas po jednání se zástupci NERV představil návrh na zavedení klíčových výkonových ukazatelů (KPI) ve veřejné správě. Na snímku zleva Jan Procházka, Jiří Voříšek a Ota Novotný.

Článek

"Při dalších úsporách nejde již plošně škrtat. Musíme zhodnotit také užitek," uvedl Nečas. Podle něj již není možné propouštět další zaměstnance, aby státní správa zůstala efektivní. Poznamenal, že jeho vláda seškrtala zhruba 10 500 míst. V roce 2009 jich bylo 160 700, loni počet klesl na 150 200.

Státní instituce by sledovaly cenu kancelářských ploch, výměru a náklady na informační technologie či telefony na zaměstnance i spotřebu energií na metr čtvereční.

Úspory už v rozpočtu na příští rok

Premiér pověřil ministerstvo financí, aby na modelu začalo pracovat. Do konce léta by podle předsedy vlády měla jednotlivá ministerstva údaje o nákladech na budovy a o plochách pro zaměstnance zveřejnit na webu. Míní, že by se první úspory mohly promítnout už do rozpočtu na příští rok.

Podle Jana Procházky, garanta pracovní skupiny NERV (Národní ekonomická rada vlády), s níž Nečas jednal, by se strop stanovil podle výsledků jednotlivých úřadů. Představoval by medián - tedy prostřední hodnotu, který by se navýšil o deset procent. Lišil by se pro jednotlivé obory a skupiny, kterých je kolem 50 či 60. Jiné ukazatele by tak měli třeba hasiči, policisté, soudci či úředníci. Při vyšších výdajích, než budou ty stanovené, by se tak instituce musely například přestěhovat do výhodnějších prostor, nebo by doplácely vysoké náklady ze svého rozpočtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám