Hlavní obsah

Vláda chce za 200 miliónů zřídit utajené telefonní spojení

PRAHA

Na více než 205 miliónu korun přijde v příštích třech letech státní pokladnu vybudování nového vládního utajeného spojení. Nejvyšší státní představitelé si pak budou moci od roku 2006 předávat na dálku i ty nejtajnější informace bez obav, že by se mohly dostat do nepovolaných rukou.

Foto: Petr Mráček

Křest vín Petry Janů a Petra Jandy

Článek

Ministr vnitra Stanislav Gross (ČSSD) totiž na základě předchozích diskusí ve vládě počítá s kompletním přebudováním vládního utajeného spojení. "Nový systém vládního utajeného spojení musí zajistit důvěrnost, integritu a dostupnost informací i v době krizových situací," zdůvodňuje Gross potřebu stamiliónové investice v materiálu pro vládu.

Výměna dosavadního zastaralého systému má umožnit diskrétní přenos zvukových i audiovizuálních tajných informací mezi členy vlády, prezidentem, vedením parlamentních komor, tajných služeb a některých dalších vybraných státních institucí. Pro čtveřici nejvyšších ústavních činitelů - tedy prezidenta, premiéra a šéfy parlamentních komor - se počítá se zřízením mobilního pracoviště, které umožní přenos informací z jakéhokoli místa jejich přechodného pobytu, a nikoli jen z kanceláře a bytu.

Bezpečnost systému by měly ještě letos vyzkoušet vedle ministerstva vnitra, obrany a zahraničí také civilní tajné služby a úřad vlády. Podle výsledků se pak rozšíří i na další instituce.

Kdo to zaplatí?

Ačkoli ministři většinou vítají nový systém utajeného spojení, málokomu se chce přispět na jeho financování ze své resortní pokladny. Do sporu se tak již dostal Gross s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Gross totiž požaduje, aby projekt zaplatilo právě Sobotkovo ministerstvo z všeobecné pokladní správy.

Rozřešit tento spor by definitivně měla příští středu celá vláda. Ministři by stejně tak měli rozhodnout, zda systém bude provozovat ministerstvo vnitra, anebo např. Český Telecom jako veřejný provozovatel komunikačních sítí. Gross by se ale nerad vzdal provozování vládního utajeného spojení a jako argument uvádí: "Vzhledem k bezpečnostním potřebám státu a specifickým požadavkům kladeným na systém z hlediska jeho dostupnosti a možných bezpečnostních rizik se doporučuje řešit zajištění přenosu informací v komunikačním prostředí ministerstva."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám