Hlavní obsah

Vláda chce před volbami ožebračit kraje, stěžuje si ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kraje, které spravují sociální demokraté, chce vláda krácením dotací před volbami dostat na kolena, myslí si předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj kabinet Petra Nečase letos škrtá v rozpočtu 25 miliard korun, v příštím roce to má být 40 miliard a v roce 2014 dokonce 80 miliard korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka se svým prvním zástupcem Michalem Haškem

Článek

Lídr sociálních demokratů na úterní tiskové konferenci uvedl, že jsou škrty důsledkem chybné daňové politiky pravice. Ministr financí chce podle něj situaci řešit na úkor někoho jiného, mimo jiné krajů. Další škrty podle Sobotky ale jenom podvážou poptávku, zbrzdí ekonomiku a povedou k poklesu výběru daní.

Jihomoravský hejtman a místopředseda ČSSD Michal Hašek podotkl, že příjmy krajů tvoří z 35 procent výnosy z daní a z 65 procent transfery ze státního rozpočtu. To podle něj dává pravicové vládě velké možnosti k nepřátelskému chování k regionům. "Já to považuji za hloupou pomstu pravicové vlády lidem za levostředové krajské reprezentace," dodal.

Hašek upozornil, že kraje dostávají ve srovnání s rokem 2008 o 13 miliard korun méně. I tak podle něj dokázaly zachovat kvalitu a rozsah klíčových služeb, zabránily privatizaci nemocnic, privatizaci sociálních služeb, brání veřejnou dopravu a dostupné veřejné střední školství. Nyní podle něj z výnosu zvýšené DPH kraje nedostávají ani korunu, přestože je postihuje.

Místopředseda ČSSD rovněž uvedl, že chce Nečasův kabinet kraje potrestat za to, že jsou nejúspěšnější při čerpání peněz z evropských fondů. Místo aby jim přesunul peníze z centra, kde se nečerpají a budou se zřejmě vracet, chce naopak regionální operační programy zrušit, tvrdí hejtman.

Reklama

Výběr článků

Načítám