Hlavní obsah

Vláda chce pomoci kvůli drahým energiím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministři podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) připravili balíček opatření kvůli zdražení energií. Obsahuje 13 kroků pro domácnosti, firmy i zvýšení energetické bezpečnosti ČR. Podrobnosti k jednotlivým opatřením bude ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) představovat v dalších dnech a týdnech.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) přichází na mimořádné zasedání tripartity kvůli dopadům války na Ukrajině na ekonomiku, 17. března 2022 v Praze.

Článek

Seznam všech opatření Síkela ale nezveřejnil. Zdůraznil, že chystaná pomoc bude adresná, nikoliv plošná. Prvním a podle Síkely nejdůležitějším opatřením z nového balíčku je zvýšení životního a existenčního minima o deset procent od 1. dubna.

Stát dále plánuje firmám z energeticky náročných odvětví kompenzovat nepřímé náklady. Evropská komise program podle Síkely předminulý týden schválila, nyní se jedná o rozšíření výčtu odvětví, která by z něj mohla pomoc čerpat.

Končí další dodavatel elektřiny, firma Conte

Ekonomika

Síkela dále zmínil dříve schválený program Záruka Energie, do kterého začne Národní rozvojová banka přijímat žádosti ode dneška. Společnosti s náklady na energie, které převyšují deset procent z celkových provozních nákladů, budou moci získat na úvěr jeden až deset milionů korun státní záruku až do 80 procent jistiny.

MPO také pracuje na využití nového rámce veřejné podpory přijatého minulý týden Evropskou komisí pro firmy zasažené protiruskými sankcemi. Měly by mít možnost získat až 400 tisíc eur (asi deset milionů korun).

Větší podpora vlastní výroby elektřiny

„Zjednodušíme a zrychlíme povolovací řízení pro obnovitelné zdroje energie v čele s fotovoltaikou,“ prohlásil dále Síkela. „Zároveň s tím máme připravené vyšší desítky miliard korun na podporu rozvoje obnovitelných zdrojů, aby si jednotlivci mohli co nejvíce vyrábět elektřinu sami,“ dodal.

Biden se s EU domluvil na energetické spolupráci a pomoci Ukrajině

Válka na Ukrajině

Připomněl také dotační výzvu v rámci Národního plánu obnovy na podporu fotovoltaických systémů, ve které jsou vyčleněny čtyři miliardy korun, přičemž MPO nyní eviduje žádosti v objemu kolem dvou miliard.

Konkrétní opatření v rámci tzv. energetického balíčku netrpělivě vyhlíží i Svaz průmyslu a dopravy, který vládě nabízel odborné konzultace. „Zaslali jsme již několik dopisů s návrhy a požadavky řešení enormního růstu cen energie. Na řešení ale stále čekáme. Na tripartitě MPO přislíbilo dořešení kompenzací nepřímých nákladů, včetně širšího vymezení odvětví, kterých by se pomoc týkala,“ sdělil včera ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu Bohuslav Čížek.

Reklama

Výběr článků

Načítám