Hlavní obsah

Musíme zpřísňovat, řekl Babiš

– Praha • Aktualizováno

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) bude ve čtvrtek odpoledne jednat o dalším zpřísnění protikoronavirových opatření. Situace podle něj není vůbec dobrá. Sdělil to ve středu po jednání vlády.

TK po mimořádném jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

„Vláda zítra znovu zasedne ve 14 hodin a bude řešit zpřísňování opatření. Určitě musíme zpřísňovat, nemůžeme si dovolit dělat rozvolňování při tak vysokých číslech,” řekl Babiš.

S konkrétními návrhy na nová opatření by měla přijít ministerstva zdravotnictví, vnitra a průmyslu a obchodu. „Jaká opatření to budou, bude jasné až zítra,” sdělil premiér.

Ministr průmyslu Karel Havlíček v České televizi řekl, že se zatím neuvažuje o omezení pohybu mimo bydliště. Řešit se má především to, jak zamezit například hotelům na horách, aby obcházely současná opatření.

Povinné respirátory se neřešily

Babiš řekl, že návrh na opatření nosit povinně respirátory ve veřejné dopravě vláda neřešila. Stále jsou tak jen doporučené.

Vláda nerozhodla ani o návrhu, aby lidé v karanténě dostávali příspěvek, který by jim kompenzoval nižší příjem. Kvůli tomu se prý především lidé z nízkopříjmových skupin testování a karanténě vyhýbají.

Vláda schválila pět miliard pro armádu, zbytek asi v únoru

Domácí

Opatření nezabírají

Babiš vysvětloval potřebu zpřísnění opatření počtem hospitalizovaných. „Některé nemocnice jsou na hraně. Počet hospitalizovaných na jednotkách intenzivní péče je přes tisíc,” vysvětlil.

Nejspíš totiž podle Babiše dostatečně nezabírají opatření, která vláda zavedla od 27. prosince. Tehdy přešlo Česko do pátého stupně protiepidemického systému PES. Zavřená je od té doby většina obchodů, služeb a restaurací. Platí také zákaz nočního vycházení a zákaz pití alkoholu na veřejnosti.

Blatného „superkrizová“ varianta: omezený pohyb kolem domu a zastavení výroby

Koronavirus

Podle premiéra tak není na stole absolutně žádné rozvolnění. „Opak je pravdou. Vláda bude řešit opatření, která by měla pandemii zvládnout lépe než doposud,“ vysvětlil premiér.

Původně se přitom předpokládalo, že vláda bude jednat ve středu o návratu žáků posledních ročníků základních a středních škol zpátky do tříd. Podle dřívějších vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) k tomu mělo dojít na začátku února.

Do škol se 1. února další žáci nevrátí

Koronavirus

Tématem mělo být i otevření lyžařských středisek. Obnovit jejich provoz navrhoval v pondělí ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) k pátku. Ani o tom vláda nehlasovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám