Hlavní obsah

Vláda bez důvěry? Má veškeré kompetence, jen jí chybí to základní

– Praha
Novinky, zpe

Kabinet, který nezíská důvěru Poslanecké sněmovny, se nemusí řídit žádnými zvláštními pravidly. Novinkám to potvrdili ústavní právníci. Upozornili však také na to, že Ústava výslovně stanoví, že kabinet je odpovědný Sněmovně, nikoliv prezidentovi. Vládě bez důvěry tak chybí základní předpoklad její existence, proto by podle nich neměla vládnout dlouho a neměla by přijímat zásadní opatření.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman pověřil 31. října na zámku v Lánech předsedu ANO Andreje Babiše jednáním o sestavení vlády.

Článek

„Prakticky žádná omezení pro takovou vládu neplatí,“ potvrdil Novinkám profesor Václav Pavlíček z Právnické fakulty Karlovy Univerzity. Zdůraznil však, že podle jeho názoru by měla taková vláda dělat jen nezbytné kroky.

„Právní omezení pro ni neplatí. Vychází se z toho, že ta omezení jsou pouze politická. Pokud víte, že plnohodnotná vláda je pouze ta, která má důvěru Sněmovny, tak když tu důvěru Sněmovny nemáte, tak jste jen udržovací vláda a nemáte dělat nic, co má dlouhodobou povahu,“ míní další z ústavních právníků Jan Kysela.

Norma je vláda s důvěrou, bez ní by ani neměla existovat

Podobně to vidí i ústavní právník Jan Kudrna. „Všechno právně funguje tak, jako kdyby důvěru měla. Problém je v tom, že když vláda důvěru nemá, tak by ani neměla existovat, nebo by neměla existovat moc dlouho a měla by dělat jen to, co je nezbytné do doby, než bude ustavena vláda s důvěrou,“ uvedl Kudrna.

Zdůraznil, že není v pořádku, aby menšinová vláda bez důvěry vládla například čtyři roky, jak avizoval prezident Miloš Zeman. Ten ve čtvrtek vzkázal, že než aby hnal lidi k předčasným volbám a nechal za ně stát utratit další miliardu, raději nechá vládnout menšinový kabinet Andreje Babiše bez důvěry i čtyři roky. Ústava mu prý nesvazuje ruce žádnými termíny. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám