Hlavní obsah

Vítr zatím neutichl, bez proudu jsou stále stovky domácností

• Aktualizováno

Silný vítr v Česku neutichl ani v noci a řádí i v úterý ráno. Energetici během noci opravovali poruchy, kvůli nimž byly bez proudu tisíce domácností. V úterý ráno nejde proud ještě asi třem stovkám odběratelů ve středních Čechách a na Šumpersku. Na Jindřichohradecku je pak bez proudu asi 180 míst.

Foto: Hasiči Klánovice

Strom na trati v Klánovicích

Článek

"Během noci se téměř vše podařilo opravit, předpokládáme, že během dopoledne opravíme zbytek poruch a připojíme zpátky všechny odběratele," uvedla v úterý ráno mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Za přerušením dodávek většinou stály stromy popadané na elektrické vedení. Ve Velkých Žernosekách na Litoměřicku dokonce spadl stožár vysokého napětí.

Hasiči evidují výjezdy, při nichž odstraňovali spadlé stromy na silnice i železniční tratě.

Foto: HZS Ústeckého kraje

Spadlý sloup na Litoměřicku

Pražští hasiči během pondělního večera a noci na úterý vyjížděli k celkem 37 událostem souvisejícím se silným větrem. Nejčastěji šlo o popadané stromy a uvolněné plechy na střechách.

Popadané stromy a větve odklízeli hasiči i v Pardubickém kraji. V Polabinách zajišťovali poškozenou atiku na střeše domu, která částečně spadla. Další uvolněné části hrozily pádem a ohrožovaly chodce. V Čeperce na Pardubicku spadly dráty elektrického vedení a začala hořet tráva.

Středočeští hasiči vyjížděli od pondělí ke stovce zásahů souvisejících s větrem. Úseky železnice, jež kvůli tomu stály, jsou už v provozu. Nejvíce zásahů evidují v okresech Benešov, Praha-západ a Praha-východ.

Hasiči mimo jiné museli porazit strom v Dobříši na Příbramsku. Hrozilo, že spadne na dům a dětské hřiště. Večer ve Slaném spadl strom přímo před projíždějící kamion, který do něj najel.

Silný vítr v Česku fouká od pondělního dopoledne, utišit by se měl podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu v úterý po poledni. Do té doby mohou poryvy v nárazech dosahovat rychlosti až 70 kilometrů v hodině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám