Hlavní obsah

Vítr přivane další sopečný prach z Islandu, obnovení leteckého provozu nejisté

Aktualizováno

Obnovení leteckého provozu v České republice a dalších evropských zemích je stále nejisté. Podle nedělního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by mohl severozápadní vítr příští týden nad ČR přivát další sopečný prach od Islandu, vývoj bude hodně záležet na aktivitě sopky. Prach nemá podobu klasického mraku, který by byl na obloze vidět okem.

Článek

"Nyní je to rozptýlené nad celou Evropou. Nejvyšší koncentrace jsou nyní asi ve výšce kolem pěti kilometrů," informoval Tomáš Mejstřík z ČHMÚ.

"Dá se očekávat, že prach bude z vyšších vrstev sesedat níž, ale v jakých koncentracích či kdy ho bude nejvíce, nedokážeme říct," uvedl Mejstřík. Meteorologové pracují s modely, v nichž je podchyceno šíření proudu vzduchu ve vyšších vrstvách. Přístroje mají na zemi, ve výškách sondy nejsou.

Situace může trvat i měsíce

Vítr v neděli v Česku vanul od jihovýchodu, během pondělka by se měl ale stočit a začít foukat od Atlantského oceánu. Je proto možné, že do ČR bude dál proudit vzduch od vulkánu pod ledovcem Eyjafjalla, který do ovzduší nadále chrlí obrovské množství páry a popela.

Záběry erupce sopky Eyjafjallajökull z 8. dubnaVideo: ČTK

Situace podle meteorologů a vulkanologů na Islandu může zůstat stejná ještě několik dní, "možná ale i týdny nebo měsíce".

Letecký provoz zastaven do pondělí, další vývoj nejasný

Oblak sopečného prachu z Islandu znemožnil i v neděli letecký provoz nad Českem a mnoha evropskými zeměmi. Řídící štáb rozhodl, že vzdušný prostor nad ČR zůstane uzavřen do pondělních 12:00, tedy o dalších 24 hodin. Minimálně do stejné doby nebudou létat ani vrtulníky letecké záchranné služby.

Kolaps evropského a transatlantického letového provozu tak dnes trval už čtvrtý den, i v ČR byly dosud zrušeny stovky odletů a příletů. Podle služby Eurocontrol bylo od čtvrtka v celém evropském vzdušném prostoru zrušeno na 63 000 letů.

Světová zdravotnická organizace dnes ujistila, že lidem kvůli mraku popela vážnější zdravotní potíže nehrozí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lidé kvůli výpadku v letecké dopravě zaplnili také pražské Hlavní nádraží

Podobně jako v pátek a v sobotu se i v neděli lidé snažili ve větší míře využít železniční, autobusovou a osobní dopravu. České dráhy stále vypravují posílené spoje, což znamená, že k obvyklému vlaku přidají jeden až tři vagony navíc. Týká se to například spojů do Vídně, Berlína, Mnichova a Moskvy. Noční vlaky by měly být tímto způsobem posilovány až do noci ze středy na čtvrtek. Posílené spoje bude vypravovat během dneška a pondělí také autobusová společnost Eurolines.

Reklama

Výběr článků

Načítám