Hlavní obsah

Virus zika se vyléčí do týdne, tvrdí primářka Nemocnice Na Bulovce

Právo, Václav Pergl
Praha

Virus zika, který přenášejí především komáři druhu Aedes aegypti, se už rozšířil i do Česka. Jaká rizika nákaza přináší pro těhotné ženy i ostatní pacienty, jak se chránit a jak je na šíření infekce připraveno české zdravotnictví, v rozhovoru pro páteční vydání deníku Právo vysvětluje Hana Roháčová, primářka infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Primářka infekčního oddělení Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová

Článek

Přijde-li k vám někdo s tím, že pobýval v oblastech, kde se vyskytuje zika, co bude následovat?

Samozřejmě ho okamžitě vyšetříme, odebereme mu krev a moč a vzorky odešleme do Národní referenční laboratoře v Ostravě, která má testy na ziku.

Kdy jsou výsledky?

Do druhého až třetího dne. Vzorky se zpracovávají denně a předpokládáme, že nyní se rozšíří množství laboratoří, které je budou dělat.

Nehrozí nebezpečí z prodlení?

Rozhodně ne. Když byla ebola, potřebovali jsme výsledky okamžitě, abychom věděli, zda můžeme pacienta propustit z izolačního boxu, nebo ne. U viru zika žádné takové nebezpečí nehrozí. Jestli my máme výsledky za den nebo za dva, je téměř jedno.

Za jakých okolností by byl pacient hospitalizován?

To by záleželo na jeho klinickém stavu. Nejde o onemocnění, u něhož by byla nařízená izolace. Člověk se tedy pohybuje doma.

Jaká je léčba? 

Jde o tzv. příznakovou léčbu, to znamená, když má člověk horečku, tak ji srážíme. Když má vyrážku, podávají se léky proti vyrážce. Kdo nemůže pít, odvodňuje se, tak mu dáme infuze. Kontrolujeme, i jak vypadá jeho krevní obraz, protože tyto viry většinou snižují hladinu bílých krvinek. Jsou i popisovány případy, kdy může dojít k zánětům nervů, a pak je léčba specifická. Není ale žádný lék, který bychom podali a řekli, tak teď jsme virus zika zabili a pacient už bude zdravý.

Jak dlouho trvá?

To je přísně individuální. Zpravidla tři dny, větší potíže se vyléčí do týdne. Únava, bolesti svalů a kloubů mohou trvat delší dobu.

Budete dál vyšetřovat dva turisty, kteří se nakazili virem zika a teď se léčí ambulantně? 

Ověříme epidemiologické údaje, především u muže, jestli třeba jeho partnerka není těhotná, ale příbuzné zkoumat nebudeme.

A co v případě, že se třeba nakazí těhotná žena?

U žen, které by byly nakaženy, je důležitý stupeň těhotenství. V raných stadiích nákaza hrozí, ale není to ještě přesně zmapováno. Ale minimálně se vždy sleduje vývoj plodu, a to mnohem intenzivněji než u běžných těhotných žen. Zkoumá se, zda nedochází k nějakým změnám v mozku plodu, jestli se vyvíjí normálně atd.

Pokud by šlo o velmi rané stadium těhotenství a potvrdilo se, že k nákaze došlo a že se plod nevyvíjí normálně, ženě by bylo nabídnuto přerušení těhotenství. Pokud by plod byl již velký, tak je to jiná záležitost a plod by se musel detailně a intenzivně sledovat.

Jak je to s přenosem prostřednictvím spermatu mužů?

Ano, několik žen již touto cestou nakaženo bylo. Proto doporučujeme, aby po dobu šesti měsíců po nákaze virem zika byl pohlavní styk s ochranou. Ale stále jde o předmět zkoumání, tedy jaká je k přenosu zapotřebí dávka a jak dlouho se vylučuje. Chci ještě říci, že nabízíme ženám, které nemají potíže a byly v postižené oblasti, vyšetření na virus zika.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Brazilka Gleyse Kelly da Silvaová se svou dcerou Mariou Giovannou, která trpí microcefalií. Odborníci tuto vývojovou poruchu spojují s virem zika.

Myslíte si, že se letos podaří najít očkovací látku proti viru zika?

Očkovací látka zatím na světě není. Pracuje se na ní. Nemyslím si, že by vývoj byl dokončen a vakcína byla již tento rok.

Věděli dva nakažení čeští turisté něco o viru zika?

Ano, věděli, ba dokonce přišli na vyšetření s tím, že byli v pandemických oblastech a mají podezření, že mohou mít virus zika. Kolega, který je vyšetřoval, je pak detailně informoval. Oba pacienti zprávu o tom, že se nakazili, přijali v klidu.

Některé cestovky se obávají úbytku klientů do rizikových oblastí, mnozí turisté už objednané zájezdy ruší.

Je to na rozhodnutí každého. Česko vydalo doporučení do pandemických oblastí nejezdit anebo zvážit cestování. Samozřejmě že s cestovním ruchem se do ČR mohou dostat další případy viru. Zvláště kolem olympiády v Brazílii by to mohl být problém. Tam bude hodně lidí a je otázka, jestli se podaří tamním úřadům do té doby zlikvidovat ložiska komárů.

Příznaky onemocnění virem zika

Zvýšená teplota nad 38 stupňů Celsia.

Možné otoky kloubů, především menších na rukou a nohou.

Makulopapulární vyrážka často se šířící z tváře na tělo.

Překrvení očních spojivek nebo nehnisavý zánět spojivek.

Slabost a bolesti hlavy.

Inkubační doba se pohybuje od 3 do 12 dní.

Příznaky ustupují po 2 až 7 dnech.

Bez toho se šíření viru zika nezabrání. Jde hlavně o stojaté vody, bahniště, rýžová pole atd. Už v minulosti jsme měli velké epidemie, které přenášeli komáři, ale nikdy se o nich tolik nemluvilo, protože nezpůsobovali dramatické poškození plodu, jako je to u ziky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám