Hlavní obsah

VIDEO: Klaus považuje předsednictví EU za hru na demokracii

Novinky,
PRAHA

Václav Klaus v Nedělní partii na TV Prima vystoupil velmi tvrdě proti přeceňování českého předsednictví EU. Podle něj není tak významné, aby mělo výrazně ovlivňovat politickou situaci v zemi a bránit jejímu dalšímu vývoji.

Článek

"Považuji jednu věc ze falešnou - že jsme v kleštích a nemůžeme dělat vůbec nic. To je zaklínadlo, kterému nevěřím," řekl prezident a dodal: "To předsednictví je nepodstatná věc. Je to hra na demokracii a před námi to zvládly velké i malé země.“

Klaus to i specifikoval: "Předsednictví není prestižní záležitost pro ty země, ale pro pár politiků, kteří jezdí do Bruselu dvakrát měsíčně a teď tam pojedou dvanáctkrát měsíčně. Pro občany České republiky, Francie, Španělska a Finska to nic není."

Navíc podle něj je předsednictví malých zemí bezvýznamné. „Předsednictví je důležité, když ho má velká země, předvedla to loni Angela Merkelová (Německo) a předvádí to nyní Nicolas Sarkozy (Francie),“ řekl Klaus.

Klausovi se nelíbí plány EU ani českých politiků

Hlava státu se vyjádřila k některým evropským plánům velmi kriticky. „Můžu se zbláznit, když chce vláda ratifikovat Lisabonskou smlouvu a přijmout klimatický balíček, ale věřím, že bude mít realističtější pohled na řešení finanční krize.“

„Lisabonskou smlouvu považuji za tragický omyl,“ uvedl Klaus. Podle něj omezí značně svrchovanost státu. Zdůraznil, že není nutné Lisabonskou smlouvu ratifikovat před předsednictvím. Podle něj nemusíme být za "pilné žáčky", protože ani Německo ani Švédsko ji neratifikovaly.

Kritizoval také postoj ČR, že nepodpořila výhrady východoevropských zemí ke klimatickému balíčku.

Při finančních zásazích jednali politici překotně

Odmítavě se také Klaus vyjádřil k evropským plánům na regulaci bankovního sektoru. „Věřím, že ani Mirek Topolánek ani ministr financí nebudou tohle prosazovat.“

Podle něj politici jednali překotně: „Tyto překotné reakce byly populistickými kroky politiků v Americe před volbami. Kdyby nebyly volby, kdyby to nebylo v posledních týdnech dnešní Bushovy administrativy, která je chromou kachnou, jak říkají Američané, tak se to stalo jinak. Evropa chtěla udělat něco podobného.“

Podle něj české republice pomohlo, že má korunu a ne euro. Podle Klause by některé země rády nyní měly vlastní měnu, jen se to nehodí říkat. Také zdůraznil, že české banky po problémech z 90. let jednaly mimořádně opatrně a o hypotéční krizi se nedá mluvit, protože teprve nyní se hypotéční trh rozvíjí.

Václav Klaus odmítl přirovnání současné globální finanční krize k velké hospodářské krizi z třicátých let. Podle něj se o ní už za třicet let nebude vědět, je spíš podobná hypotéční krizi amerických spořitelen v 80. letech, o níž už vědí jen odborníci.

„Souhlasím s analýzami, že jestli je něčemu dnešní krize něčemu podobná, tak krizi v USA v roce 1871,“ uvedl Klaus. Narážel na tzv. krizi železničních společností. Připomněl, že v třicátých letech byla nezaměstnanost v USA 30 procent a nyní hrozí že stoupne z čtyř na šest nebo sedm procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám