Hlavní obsah

VIDEO: Vedení KDU-ČSL nechtělo Kalouska ve vládě, teď to vzalo zpět

Právo, Novinky, dan, trj
PRAHA
Aktualizováno

Vedení lidovců zrušilo své úterní rozhodnutí, aby byl z vlády odvolán ministr financí Miroslav Kalousek. V pátek to po začátku lidoveckého jednání řekl předseda strany Jiří Čunek. On sám Kalouskův odchod z vlády prosazoval. Večer lidovci také rozhodli, že přesunou sjezd ze září na 20. - 21 . června. Na sjezdu by si lidovci měli zvolit nové vedení strany.

Článek

Strany se do té doby bude snažit udržet ve vládě předsedu Jiřího Čunka i ministra financí Miroslava  Kalouska. Totéž řekl v pátek i Čunek s tím, že si to přejí krajské organizace strany.

Předsednictvo strany hlasovalo o Kalouskově budoucnosti ve vládě v úterý, pět členů bylo pro odchod, čtyři proti. Kalouska ve vládě chce nechat premiér Mirek Topolánek, který se za něj opakovaně postavil a naopak kritizoval Čunka.

Miroslav Kalousek  v reakci na rozhodnutí předsednictví řekl, že podobné kroky jsou na něj příliš sofistikované. "Já jsem v úterý nepochopil, proč mě chtějí odvolat a stejně tak nechápu, proč si to během tří dnů rozmysleli," řekl Novinkám.

O změnách ve vládě bude jednat speciální tým

Vedení KDU-ČSL vybralo v pátek čtyřčlenný tým, který bude vyjednávat s ODS o změnách ve složení vlády. Kromě předsedy strany Jiřího Čunka v něm bude i místopředseda i Roman Línek a předsedové poslaneckého, respektive senátního klubu Pavel Severa a Rostislav Slavotínek.

Podle lidoveckého místopředsedy Sněmovny Jana Kasala nemůže premiér MirekTopolánek na Čunkově odvolání trvat, pokud s tím strana nebude souhlasit.

Čunek řekl, že neví, zda se mu podaří u předsedy vlády Mirka Topolánka (ODS) alternativu setrvání všech lidoveckých ministrů v kabinetu prosadit. "Ale v každém případě tento požadavek zní ze všech krajů," podotkl.

Spor uvnitř strany se rozhořel poté, co premiér Mirek Topolánek oznámil, že Jiří Čunek, který stojí v čele ministerstva pro místní rozvoj, bude muset své křeslo opustit. Lidovci na to reagovali usnesením vedení strany, které navrhlo ovolat z vlády právě Kalouska.

Zdůvodňovali to tím, že se zproněvěřil programu své strany a v kabinetu působí spíše jako ministr za ODS. Kalousek v pátek řekl, že je pro svolání mimořádného sjezdu strany.

Spor o šéfa resortu financí stranu rozdělil natolik, že regionální zástupci začali dokonce podepisovat petice pro i proti Kalouskovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Kalousek chce mimořádný sjezd lidovců

Lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek se v rozhovoru pro Český rozhlas vyslovil pro co nejrychlejší svolání mimořádného sjezdu strany. Kalousek má za to,...

Výběr článků

Načítám