Hlavní obsah

VIDEO: Topolánek ve Sněmovně prosadil jednání o radaru

Novinky, ČTK, jov, jas, gö
PRAHA
Aktualizováno

Poslanecká sněmovna ve středu začala projednávat dvě česko-americké smlouvy. Jedna se týká zřízení radarové základny v Brdech a druhá podmínek pobytu amerických vojáků na území ČR. Sociální demokracii se nepodařilo zablokovat umístění těchto bodů na pořad jednání. Odpoledne však dali poslanci přednost projednávání pevně zařazených bodů a debatu o radaru odsunuli na čtvrtek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Mirek Topolánek a vicepremiér Martin Bursík ve Sněmovně při projednávání smluv mezi ČR a USA o radarové základně v Brdech.

Článek

Sněmovna smlouvy začala projednávat v deset hodin dopoledne jako první dva body schůze. Poslanci před tím odmítli návrh ČSSD na vyřazení smluv z programu Sněmovny.

Premiér Mirek Topolánek avizoval, že požádá o prodloužení lhůty projednávání ve sněmovních výborech o šedesát dnů tak, aby se rozhodování o radaru dostalo až za inauguraci nového amerického prezidenta. Definitivní schvalování radaru by tak přišlo na řadu až za čtyři měsíce.

:. Premiér Mirek Topolánek ve Sněmovně.foto: Právo/Milan Malíček

Pokračovat se bude ve čtvrtek

Sociální demokraté dávali před schůzí najevo, že udělají vše pro to, aby se o radaru nejednalo. "Pokusíme se o to všemi prostředky, které nám umožňuje jednací řád Sněmovny,“ uvedl k možnosti zamezit projednávání radarové smlouvy ještě před začátkem jednání Lubomír Zaorálek. Jeho návrh ale neprošel, ČSSD proto bude požadovat zamítnutí smluv.

Opozice nakonec slavila alespoň dílčí úspěch, neboť koalice souhlasila s tím, aby se na pořad jednání dostaly body, které poslanci na odpoledne pevně zařadili do svého programu. Podle ministra Cyrila Svobody dojde na debatu o radaru patrně po čtvrtečních interpelacích.

:. Paroubek k jednání Sněmovny o radaru. Zdroj: Stream.cz

O smlouvách jednal ve středu i zahraniční výbor Senátu. Doporučil horní komoře je přijmout. Senát však nakonec nebude smlouvy o umístění amerického radaru projednávat už v pátek. Klub senátorů ODS se na svém jednání rozhodl, že počká na nové složení horní komory.

:. Karel Schwarzenbergfoto: Právo/Milan Malíček

Protikuřácký zákon i novela trestního zákoníku

Zákonodárci by mohli projednávat také novelu takzvaného protikuřáckého zákona. Někteří poslanci se chtějí pokusit navrhnout úplný zákaz kouření v restauracích.

Dalším bodem jednání by mohlo být projednávání nového trestního zákoníku, jehož návrh mimo jiné zavádí i tresty domácího vězení a mezi trestné činy nově zařazuje i pronásledování. Zpřísňuje i tresty za týrání zvířat.

Poslanci by se ve středu také mohli zabývat novelou, která by znovu umožnila měřit městské policii měřit rychlost.

:. Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD)foto: Právo/Milan Malíček

Noví poslanci skládali slib

Ve Sněmovně ve středu složili slib noví poslanci, kteří nastoupili za své kolegy, kteří uspěli v klání o horní komoru a stali se senátory.

Do Senátu se ve volbách dostali nyní již bývalí poslanci Marta Bayerová (KSČM), Tomáš Kladívko (ODS), Karel Korytář a Josef Řihák (oba ČSSD).

Tuto čtveřici nahradili Vojtěch Adam (KSČM), Jiří Janeček (ODS), Zdeňka Dopitová a Ladislav Vomáčko (oba ČSSD).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám