Hlavní obsah

VIDEO: Topolánek a Fico podpořili rychlý vstup Chorvatska do EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V českém a slovenském zájmu je co nejrychlejší přijetí Chorvatska do EU a nesmí tomu bránit ani formální překážky, které vznikly po odmítnutí lisabonské smlouvy v Irsku. Shodli se na tom ve čtvrtek v Praze premiéři Slovenska a Česka Robert Fico a Mirek Topolánek.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiéři Mirek Topolánek (vpravo) a Robert Fico

Článek

"Máme stejný názor v tom, že tyto formální překážky nesmí zabránit dalšímu rozšiřování Evropské unie, a to především pro Chorvatsko. Máme na to absolutně stejný názor," zdůraznil Fico.

Premiéři Mirek Topolánek (vpravo) a Robert Ficofoto: Právo/Michaela Říhová

Dodal, že tento názor budou zdůrazňovat při setkání s dalšími politiky z členských států EU. Fico se chce zaměřit hlavně na "velké" členské státy.

Topolánek uvedl, že rychlý vstup Chorvatů do unie bude zásadní prioritou českého předsednictví v EU.

Premiéři Mirek Topolánek (vpravo) a Robert Ficofoto: Právo/Michaela Říhová

Lisabonská smlouva má určit nová pravidla pro fungování unie po jejím nedávném velkém rozšíření. Aby platila, musejí ji ratifikovat všechny státy sedmadvacítky.

Situaci ale zkomplikovalo referendum v Irsku, v němž občané této země dokument odmítli. EU nyní řeší, jak dál po neúspěšném referendu. Objevily se názory, že bez nové smlouvy nelze Unii dál rozšiřovat. Horkým kandidátem na členství je právě Chorvatsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám