Hlavní obsah

VIDEO: Střet radikálů s policisty v Litvínově se uklidnil

Právo, Novinky, ČTK, fk, rup
LITVÍNOV
Aktualizováno

Asi pět set stoupenců Dělnické strany se v pondělí odpoledne pustilo do boje s policisty v Litvínově. Vypukla vřava a vzduchem létaly dělobuchy. K večeru se situace uklidnila. Střet si vyžádal několik zraněných.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policisté zasahují v Litvínově.

Článek

Policie extremisty pomocí těžké techniky, koní, dělobuchů a slzného plynu tlačila zpátky do centra Litvínova. Na místě tekla krev. 

Střet radikálů s policisty v Litvínově

Policie hlásí 15 zadržených radikálů a 14 zraněných - sedm policistů a sedm extremistů. Část radikálů se soustředila na okraji lesa severovýchodně od Janova. Policejní kordony stojí na hranici sídliště. Zatím není jasné, zda radikálové nabírají síly k dalšímu pokusu proniknout pod rouškou tmy do sídliště, anebo střety s policisty vzdají.

Jeden ze zraněných z pondělní bitky radikálů s policisty.foto: Právo/František Kšajt

Policisté podle své mluvčí Ludmily Světlákové dosud zadrželi 15 pravicových radikálů. "Dvanáct osob je podezřelých z trestného činu výtržnictví, tři z přestupku neuposlechnutí výzvy veřejného činitele," uvedla.

Střet policistů s radikály v Litvínověfoto: Právo/František Kšajt

„Radikálové používají i zápalné lahve, hořet začalo auto městské policie,“ potvrdila nám na místě bitky zahalené štiplavým kouřem mluvčí severočeské policie Jarmila Hrubešová.. Po 16 hodině se policii podařilo izolovat nejtvrdší jádro radikálů, boj ale pokračoval mezi domy sídliště. Už za tmy se pak posunul do městské části Hamr.

Policisté na koních zasahují proti radikálům.foto: Právo/František Kšajt

Radikálové, na jejichž straně bylo asi 500 lidí, házeli na policisty dlažební kostky. Policisté je po několika desítkách minut zastavili. Několik stovek Romů bylo připraveno k obraně na sídlišti. „Zase všechno úmyslně vyprovokovala policie, která k tomu dostala pokyn seshora“, řekl nám jeden z rozvášněných do janovských ulic ustupujících mladíků v zelené pletené kukle, který se na poslední chvíli vyhnul policejnímu zadržení. Zhruba po dvou hodinách se boj uklidnil.

Policisté u litvínovského sídliště Janovfoto: Právo /František Kšajt

Na straně pravicových radikálů bylo původně asi 500 lidí, policie má ve městě asi tisícovku mužů. Několik stovek Romů čekalo shromážděno k obraně na sídlišti.

Zapálené auto městských strážníkůfoto: Právo/Petr Hloušek

V pondělí šlo o již druhý střet mezi pravicovými radikály a policií v Litvínově, 18. října vyústilo nepovolené shromáždění stoupenců DS, Národního odporu a Autonomních nacionalistů v bitku s asi 300 policisty. Tři z nich a jede radikál tehdy byli zraněni. Ministerstvo vnitra nedávno vypracovalo návrh na rozpuštění DS a ministr Ivan Langer stranu označil za extremistickou.

Radikálové v Litvínověfoto: Právo/Petr Hloušek

V autech některých extremistů našli strážci zákona desítky zbraní včetně lopat, vidlí a holí s hřeby, sdělila policejní mluvčí Jarmila Hrubešová. Potvrdila, že podobné nástroje našli i v autech některých romských aktivistů.  

Všechny hlavní silniční vstupy do města byly obsazeny policií, která kontrolovala doklady a zavazadlové prostory aut.

Demonstrace radikálů foto: Právo/František Kšajt

Protiextremistickou demonstraci městský úřad zakázal vzhledem k tomu, že se měla konat v centru, tedy ve stejném místě jako dříve oznámený pochod.

Na sídlišti v 11:00 začala povolená demonstrace proti chystanému pochodu DS. Na místě je asi tři sta mužů především Romů. Organizátoři je vyzývají, aby se chovali klidně. Městská policie již musela zasáhnout proti skupince Romů se šátkem ve tváři, kteří si s sebou přivezli mačetu a desku pobitou hřeby na propíchání pneumatik aut. To se nelíbilo organizátorovi pochodu, který jim vynadal, zbraně pak zabavili strážníci. Romové mají v rukách improvizované plakáty z krabic, na kterých jsou nápisy Janov je náš domov nebo Mír je základ života.

Protesty ohlášeny i v dalších městech

Shromáždění "proti pozitivní diskriminaci a policejnímu násilí" svolala DS, jako "protest proti násilí" jej nahlásil Jiří Bunda, který je údajně jednou z vedoucích postav ultrapravicových Autonomních nacionalistů.

Oznámení obdržel mostecký a chomutovský magistrát a také radnice v Kadani a Jirkově na Chomutovsku či v Lounech. Vedení Chomutova ale případnou akci extremistů považuje za neohlášenou. Oznámení je podle mluvčího magistrátu Tomáše Brandy neplatné, bylo totiž podáno po zákonné lhůtě.

Reklama

Výběr článků

Načítám