Hlavní obsah

VIDEO: Nejlepší kampaň pro radar? Podle Topolánka konflikt v Jižní Osetii

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle premiéra Mirka Topolánka (ODS) byl nejlepší kampaní pro umístění amerického radaru v České republice srpnový konflikt v Jižní Osetii, kdy se střetly ruské a gruzínské síly.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministryně obrany Vlasta Parkanová a premiér Mirek Topolánek

Článek

Topolánek ve čtvrtek na prezentaci kampaně k předsednictví ČR v EU odmítl, že by předchozí kampaň k umístění radaru nebyla úspěšná. Dodal, že konflikt v Gruzii radaru napomohl.

"Kampaň na radar byla úspěšná, i když možná ne úplně chtěná. Nejlepší kampaní na radar byl konflikt v Jižní Osetii,“ prohlásil premiér.

Český kabinet doposud tvrdil, že radar není v žádném případě namířen proti Rusku, čtvrteční Topolánkovo vyjádření ale vyznívá vzhledem k účasti ruských vojenských sil v kavkazském konfliktu zcela jinak.

Moskva na plánované umístění radaru v Česku a raket v Polsku reaguje negativně a hrozí protiopatřeními. Mezi Ruskem a EU s USA nyní panují napjaté vztahy právě kvůli konfliktu v Gruzii.

Výstavbu radaru podle průzkumů veřejného mínění nepodporují v ČR zhruba dvě třetiny občanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám