Hlavní obsah

VIDEO: Na Národní muzeum v Praze opět míří hlaveň tanku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Na budovu Národního muzea na Václavském náměstí v Praze opět míří hlaveň tanku. Obrněnce, který je součástí výstavy ke 40. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy, tu v noci na čtvrtek instalovali pracovníci Vojenského technického muzea v Lešanech. Na místo pod rampou budovy vedle fontány byl snesen z podvalníku těžkým jeřábem a usazen na ocelové plechy a pískové lože.

Foto: Doležal Michal, ČTK

V rámci výstavy nazvané "1968: ...a přijely tanky" byl v noci z 20. na 21. srpna před Národní muzeum v Praze přivezen tank T-54b

Článek

Tank T54B je stejného typu, jichž tehdy nejen do Prahy přijel kvůli "záchraně socialismu" bezpočet. Podle jedné z dobových fotografií byl pomalován bílými pruhy a nese číslo 212.

I když výstava bude oficiálně zahájena až ve čtvrtek odpoledne, před muzeem, na jehož průčelí jsou spolu s nápisem Jsme s vámi, buďte s námi velké fotografie Alexandra Dubčeka, Ludvíka Svobody, Oldřicha Černíka a Josefa Smrkovského, vlastně už začala. Tank vzbudil pozornost nejen procházejících Pražanů, ale i zahraničních turistů. Nejeden z nich využil příležitosti a nechal se před ním časně ráno vyfotografovat.

foto: ČTK/Doležal Michal

Poblíž zeleného obrněnce je zaparkován jeden ze symbolů tehdejší doby, zachovalé embéčko. Nápisy na rampě muzea tvoří první část expozice, která pokračuje v jeho hale. Evokují vzrušenou atmosféru srpna 1968, ale i lidovou tvořivost a typický český humor. Ten dokládá snad nejčastější heslo: Lenine vstávej, Brežněv se zbláznil nebo plakát se slovy Sovětský export: tanky, olovo, smrt...

foto: ČTK/Doležal Michal

Podle Michala Buriana z Vojenského historického ústavu byl největší problém umístit tank na chodník před muzeum. Není tam dost místa, pod chodníkem je navíc stanice metra a poblíž vchod do podzemní dráhy. Replika váží 37 tun.

foto: ČTK/Doležal Michal

Do Prahy se ale ve čtvrtek dostaly tanky hned dva. Na pražském Smíchově je od šesté hodiny ranní znovu růžový tank, který z někdejšího symbolu osvobození Prahy vyrobil počátkem 90. let sochař David Černý. K výročí okupace se rozhodl torzo tohoto tanku přivézt zpátky. Tentokrát má ale tank na sobě také bílý okupační pruh. Černý tak vyjadřuje svůj postoj k současnému chování Ruska nejen v oblasti zahraniční politiky.

Růžový tank sochaře Davida Černéhofoto: Právo/Petr Hloušek

Atraktivním exponátem a vlastně i symbolem invaze je samotná historická budova Národního muzea, jejíž fasádu před 40 lety poničily kulky sovětských samopalů a kulometů. Ani po celých následujících 21 let nebyl totalitní režim schopen zcela zakrýt tyto smutné stopy dramatických událostí roku 1968. Okupanti tehdy olovem zničili celé průčelí muzea, rozbili okna a poškodili řadu exponátů - údajně se prý domnívali, že stojí před Československým rozhlasem.

Hořící ruský tank na pražské Vinohradské třídě 21. srpna 1968. Foto: Archiv ČTK

Výstava nazvaná 1968: ...a přijely tanky potrvá před muzeem a v jeho vstupní hale až do konce září. Na jejím vzniku spolupracovaly Senát, Vojenský historický ústav Praha, Ústav pro soudové dějiny Akademie věd ČR a Ústav pro studium totalitních režimů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám