Hlavní obsah

VIDEO: Lidovci oznámili, že se usmířili, pak se v přímém přenosu přeli

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, dan, alt

Politici KDU-ČSL celý pátek jednali o situaci ve straně, která se několik dní pře o to, zda by ve vládě měl zůstat ministr financí Miroslav Kalousek nebo předseda Jiří Čunek. V pátek rozhodli, že budou chtít, aby ve vládě zůstali všichni lidovečtí ministři. Na večerní tiskové konferenci strana oznámila, že spory překonala, pak se ale její zástupci přímo před kamerami hádali.

Článek

Čunek čelil opakovaným dotazům, proč stranické orgány zrušily předchozí usnesení předsednictva, které vyzývalo ke Kalouskovu odvolání. Předseda jako důvod označil, že se Kalousek spolustraníkům omluvil.

Ministr financí, který do té doby stál mezi novináři, se ale v tu chvíli neudržel a Čunkova slova označil za "nehoráznou lež."

„Já musím protestovat proti takovéto interpretaci. Nemohu s tím souhlasit," přerušil viditelně rozčilený Kalousek Čunkovo vysvětlování a hrnul se k řečnickému pultíku. Stranický šéf stačil jen načít větu: „Já jsem na dnešní celostátní konferenci slyšel, jak jsi nám řekl...“

Miroslav Kalousek odchází od řečnického pultíku poté, co "uvedl na pravou míru" slova předsedy Jiřího Čunka.foto: Právo/Petr Horník

Napřed usnesení, pak omluva

Kalousek jej ale opět přerušil a vysvětlil, že strana prý nejprve usnesení zrušila a teprve poté se on omluvil se za svůj postup, když povoloval sázení po internetu, které lidovcům tolik vadilo. Omluva tedy nemohla být důvodem, proč vedení strany usnesení zrušilo.

Jednání lidovců skončilo slovní přestřelkou. Zdroj: ČTK

„Pokud padl dotaz, jaký důvod mělo předsednictvo pro změnu názoru mezi úterkem a pátkem, pak důvodem nemohla být jakákoli moje promluva na celostátní konferenci, protože změna toho názoru byla po obědě a teprve poté proběhla diskuze na celostátní konferenci, kde jsem vysvětloval své kroky a současně jsem řekl konferenci, promiňte, možná jsem vám to nedostatečně vysvětlil. Nemohu přijmout argument a musím jej označit za nepravdivý. Omlouvám se, že jsem přerušil konferenci," řekl Kalousek a opět odešel.

Kalousek už během dne změnu usnesení glosoval. Podobné kroky jsou prý na něj příliš sofistikované. "Já jsem v úterý nepochopil, proč mě chtějí odvolat a stejně tak nechápu, proč si to během tří dnů rozmysleli," řekl.

Kalousek: rozhodnutí předsednictva KDU-ČSL nerozumím. Zdroj: Stream.cz

Lidovci se usmířili

Lidovci předtím hýřili slovy, že si své spory ujasnili, a uklidnili situaci, v níž začalo ve straně vznikat několik názorových proudů.

Strana ustavila tým, který byl měl s ODS jednat o změnách ve vládě. Kromě předsedy strany Jiřího Čunka v něm bude i místopředseda i Roman Línek a předsedové poslaneckého, respektive senátního klubu Pavel Severa a Rostislav Slavotínek. Strana chce, aby ve vládě zůstali všichni lidovečtí ministři a budou se to u ODS snažit prosadit. Premiér Mirek Topolánek dříve oznámil, že změny by se měly dotknout všech koaličních stran.

Usnesení 12. zasedání Celostátní konference KDU-ČSL
1)Celostátní konference KDU-ČSL kooptuje podle paragrafu 35 stanov KDU-ČSL Pavola Lukšu za člena celostátní konference KDU-ČSL.
2)Celostátní konference KDU-ČSL bere na vědomía)zprávu předsedy o politické situaci;b)usnesení celostátního výboru KDU-ČSL, které vítá zpětvzetí doporučení předsednictva KDU-ČSL pro celostátní výbor a celostátní konferenci KDU-ČSL odvolat ministra financí M. Kalouska a kteréc)ustavuje vyjednávací tým o případné personální rekonstrukci vlády ve složení: předseda strany, 1. místopředseda strany, předsedové poslaneckého a senátorského klubu a žádá předsedu strany, aby o výsledcích těchto jednání informoval na nejnižším zasedání celostátního výboru.
3)Celostátní konference KDU-ČSL revokuje své usnesení ze svého minulého zasedání o svolání sjezdu v bodě termínu a ukládá předsedovi KDU-ČSL svolat sjezd KDU-ČSL na dny 20. až 21. června 2009.
4) Celostátní konference prohlašuje, že KDU-ČSL je dnes a bude i napříště svébytnou politickou stranou, odhodlanou plnit své koaliční závazky po celé funkční období Poslanecké sněmovny PČR.
V zájmu soudržnosti a funkčnosti koalice trvá celostátní konference KDU-ČSL na důsledném dodržování termínů a formátů všech obvyklých mechanizmů koaličního dohadování (čl. III odst. 9 koaliční smlouvy).

Sjezd bude dřív

Celostátní konference KDU-ČSL také souhlasila s přesunutím termínu konání stranického sjezdu ze září na 20. a 21. červen. Na sjezdu by se mělo volit nové vedení strany. Řádný termín sjezdu byl na podzim. Čunek oznámil, že bude křeslo obhajovat.

Podle předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka byly dva důvody, proč se sjezd přesunul. Jedním z nich byl tlak, aby se co nejrychleji prodiskutovaly programové otázky a druhý ten, že by strana měla mít s novým vedením co nejdelší čas před volbami v roce 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám