Hlavní obsah

VIDEO: Exekutor zabavil muži dům za milióny kvůli 116 Kč

Aktualizováno

Nemovitost v hodnotě několika miliónů zabavil exekutor muži, který před lety zapomněl zaplatit 116 korun za zdravotní pojištění. Dlužná částka však byla chybně evidována jako 16 tisíc korun, Martinu Liscovi pak přišlo oznámení o exekuci prodejem nemovitosti.

Článek

Ministerstvo spravedlnosti a česká vláda projednávají novelu exekučního řádu, jež by znamenala pozitivní změny pro dlužníky. Podnětem k tomu bylo několik stížností na nesmyslná exekuční řízení, při nichž byl postiženým zabavován majetek v řádu miliónů korun, i když dlužili jen několik stovek.

Takové nařízení se týká i Martina Lisce, který před časem nezaplatil Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) pojištění. Z penále se částka vyšplhala na 16 tisíc. Když dostal dopis, jehož obsahem byla exekuce prodejem nemovitosti, rozhodl se jednat.

"Každá nemovitost se pohybuje v řádu miliónů korun i s pozemky, což je vůči 16 tisícům značný nepoměr, " rozhorlil se Lisec a oslovil ministerstvo spravedlnosti se stížností, zda vymahatelé dluhu nepostupují v rozporu s exekučním řádem.

Exekuční řád města Kocourkova

Případ pana Lisce má tragikomickou dohru v tom, že v účetnictví VZP byla zjištěna chyba. Dluh nečiní 16 tisíc korun, ale pouhých 116 Kč. Exekuci přesto nikdo nezrušil a s domem není už dva roky možno nakládat do doby, než bude exekuce dořešena.

Příkaz k prodeji domu vydal exekutor Jiří Doležal, v úterý však nebyl ve své kanceláři a jeho asistentka mu odmítla zavolat.

Exekutoři by se přitom měli řídit zásadou přiměřenosti, kterou letos připomněl i mluvčí exekutorské komory Pavel Kočiš, když v březnu v kauze exekuce na Pražský hrad ujišťoval, že není možné kvůli miliónovému dluhu prodávat majetek v řádu desítek miliard.

Případy, kdy exekutor zablokoval majetek v nepoměrně vyšší hodnotě ve srovnání s dlužnou částkou, však nejsou ojedinělé. Karlovy Vary například dlužily osm a půl tisíce korun, exekutor městu zablokoval majetek za šest miliard. Podobně dopadlo i ministerstvo obrany, a to kvůli pouhým šestnácti stovkám.

Pospíšil: Nejprve se mají dlužníkovi peníze srážet z účtu

Ministerstvo spravedlnosti už připravilo změny v exekučním řádu. Exekutor tak bude moci zabavit majetek v hodnotě, která je adekvátní dluhu.

"Další novela, která je nyní projednávána vládou, tento princip dále posiluje, kdy jasně říká, že nejprve se mají dlužníkovi srážet peníze z účtu," slíbil Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti (ODS).

Otázkou je, kdy budou změny odsouhlaseny, neboť nespravedlivě potrestaných dlužníků se zabaveným majetkem přibývá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám