Hlavní obsah

VIDEO: Dvě stovky lidí uctily oběti vlakového neštěstí ve Studénce

Právo, kij

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STUDÉNKA
Aktualizováno

Mimořádnou ekumenickou bohoslužbu za oběti vlakového neštěstí ve Studénce na Novojičínsku uspořádalo v sobotu dopoledne Biskupství ostravsko-opavské. V kostele sv. Bartoloměje ve Studénce se ji zúčastnily přibližně dvě stovky lidí. Byli mezi nimi příbuzní obětí, někteří zranění cestující, záchranáři, zástupci Moravskoslezského kraje a místní obyvatelé.

Článek

Na organizaci se podílely i České dráhy, které příbuzným obětí, záchranářům a zraněným cestujícím z vlaku Comenius zajistily na motlitbu bezplatnou dopravu z Bohumína a Ostravy.

Na bohoslužbu dorazila i Zdeňka Folvarčná, která vlakem nejela. „Ve vlaku jsem neměla ani nikoho známého, ale přišla jsem podpořit všechny pozůstalé, byla to velká katastrofa,“ konstatovala Folvarčná.

Biskup František Lobkowicz během bohoslužby za oběti železničního neštěstí ve Studéncefoto: Právo/Radim Kijonka

Motlitbu vedl ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz. „Tato událost zatřásla všemi občany Studénky, kraje, i celé republiky. Sedm mrtvých je hodně, ale další den zahynulo na silnicích sedm lidí, za týden dokonce 28 lidí. Všichni se ptáme, proč?“ poznamenal během své řeči biskup.

Na bohoslužbu přišly přibližně dvě stovky lidí.foto: Právo/Radim Kijonka

Před oltářem kostelíku plálo sedm svíček. Každá z nich za jeden zmařený lidský život, který vyhasl během vlakového neštěstí. Obyvatele Studénky katastrofa výrazně zasáhla. „Věříme, že motlitba přispěje ke zklidnění vypjaté situace ve městě,“ řekla jedna z účastnic bohoslužby. Dodala, že sama celou událost vnímala velmi silně. „Když v sobotu vše utichlo a nejezdily ani vlaky, bylo to hrozné,“ řekla.

Biskup rovněž poděkoval záchranářům za obětavou práci. „Ve chvíli neštěstí padla na všechny hrůza. Pak přišly hodiny a hodiny práce záchranářů, kteří pracovali až do krajnosti. Rád bych jim za to poděkoval,“ uvedl biskup.

Policie v pátek obvinila kvůli nehodě dva inženýry česko-německé stavební společnosti Bögl a Krýzl Oldřicha Magnuska a Zdeňka Malého. Podle kriminalistů věděli o špatné statice mostu a přesto ho dostatečně nezabezpečili. Kdyby to udělali, mohlo se tragédii předejít. Oběma hrozí v případě prokázání viny až desetiletý trest vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám