Hlavní obsah

VIDEO: DPH se nemění, její odpočty uplatní podnikatelé na všechna auta

PRAHA
Aktualizováno

Poslanci v úterý na mimořádné schůzi schválili novelu zákona o DPH, která umožní podnikatelům odpočet daně za jakékoliv osobní vozidlo. Nemusí mít vzadu mřížku, jako tomu bylo dosud. Přijat naopak nebyl ani jeden z návrhů na změnu sazeb DPH. Ministr financí Miroslav Kalousek rozhodnutí Sněmovny přivítal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek při jednání Sněmovny.

Článek

Stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka navrhoval snížit do konce příštího roku sníženou sazbu daně z přidané hodnoty z nynějších devíti na šest procent. Poslanec ODS Vlastimil Tlustý navrhl snížit horní sazbu daně z 19 na 15 procent, jeho stranický kolega Petr Pleva naopak navrhoval zvýšit dolní sazbu na 15 procent. Žádný z návrhů však ve Sněmovně neprošel.

Ministr financí Miroslav Kalousek při jednání Sněmovny.foto: Právo/Petr Hloušek

Poslanci naopak odkývli vládní návrh novely zákona o DPH, který umožní uplatnit podnikatelům odpočet DPH na všechny osobní vozy. Dosud si mohli daň odečítat jen u aut vybavených pevnou mřížkou. Tu si často nechávali namontovat i do osobních aut, aby si mohli daň odečíst. Jako užitkové pak vykazovali i některé verze luxusních značek, jako je Audi, BMW nebo Mercedes.

Podle opozice přijatý návrh nic neřeší

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že tento návrh nevyřeší dopady hospodářské krize v ČR a označil ho za kosmetické opatření.

Obvinil Kalouska z toho, že když v prosinci tento vládní záměr oznámil, způsobil tím čtyřměsíční propad prodeje nových aut, protože podnikatelé se rozhodli vyčkat, až toto nové pravidlo začne platit. Tvrdí také, že toto opatření pomůže pouze lidem s vyššími příjmy.

Anketa

Souhlasíte s možností odpočtu DPH pro podnikatele při nákupu nového auta?
Ano
54,7 %
Ne
45,3 %
Celkem hlasovalo 6367 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám