Hlavní obsah

VIDEO: Desítky lidí demonstrovaly za propuštění entomologa Kučery

PRAHA
Aktualizováno

V Praze před indickým velvyslanectvím se ve čtvrtek odpoledne sešlo několik desítek lidí, aby podpořili propuštění entomologa Emila Kučery. Ten je držen v Indii kvůli sběru hmyzu v národním parku. Obviněn byl spolu s kolegou Petrem Šváchou, toho ale soud propustil, zatímco Kučeru poslal na tři roky do vězení. Podobné demonstrace se mají konat i ve Vídni a v Ottawě.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Demonstarce za propuštění entomologa Emila Kučery, který je zadržován v Indii kvůli údajně nepovolenému sběru hmyzu.

Článek

Propusťte Emila Kučeru!, bylo nejčastější heslo na trasparentech, které demonstranti přinesli.

Necelá stovka účastníků označila výrok soudu nad Petrem Šváchou a Emilem Kučerou, obviněným z komerčního sběru brouků v indickém národním parku, za skandální, hrubě poškozující základní lidská práva. Petici účastníků i světově uznávaného entomologa Vladislava Malého doručili účastníci pokojného shromáždění velvyslanectví.

Demonstrovalo se i v Ottawě a Vídni

I ve Vídni zněly na demonstraci kytara a zpěv. V hudebníka se při této příležitosti proměnil prezident Společnosti rakouských entomologů Petr Zábranský, vědec českého původu, a z demonstrace udělal malý happening. Hrál na kytaru, zpíval a vyzýval k propuštění Kučery. Tisícům kolemjdoucích Vídeňanů vysvětloval, o co účastníkům akce jde. Podpořit ho přišlo asi 15 členů a přátel společnosti.

Demonstrace před indickým zastupitelským úřadem v kanadské Ottawě se zúčastnily dvě desítky lidí, vesměs odborníků-entomologů, řekl ČTK v telefonickém rozhovoru z Ottawy pořadatel protestu, entomolog Vasily Grebennikov.

Dvaapadesátiletého Kučeru a jednapadesátiletého Šváchu z Entomologického ústavu Akademie věd zadržely indické úřady 22. června poblíž parku Singalia, asi 90 kilometrů od severoindického Dárdžilingu. Češi u sebe údajně měli přes 200 exemplářů vzácných brouků a larev motýlů, neměli však oficiální povolení pro jejich sběr. Podle indických úřadů dvojice sbírala hmyz pro komerční účely. Češi obvinění odmítají a tvrdí, že do parku Singalia vůbec nevstoupili.

Účastníci demonstrace měli připravené petiční archy, které hodlali po skončení protestu předat zástupcům indického velvyslanectví. Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Zatímco zaměstnance Akademie věd Šváchu soud osvobodil, amatérského entomologa Kučeru poslal na tři roky do vězení.

Entomologové, kteří se čtvrteční akce nemohli zúčastnit, podpořili své kolegy elektronickou poštou, uvedl organizátor demonstrace Vladislav Malý.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud s českými entomology se protahuje

Proces se zadrženými českými entomology v Indii Petrem Šváchou a Emilem Kučerou bude pokračovat v sobotu, možná i v pondělí. Zatím byla ve čtvrtek vznesena...

Výběr článků

Načítám