Hlavní obsah

Vichr v Rohozné rozmetal za dvě minuty 50 střech

Právo, Jana Pechová
Rohozná

Síla vichřice Sabine, hloubka lidské solidarity i směšnost úředního šimla: to jsou témata, kterými od pondělního dopoledne žije obec Rohozná na Jihlavsku.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Pes na místě stržené střechy stodoly v Rohozné

Článek

Ani ne dvě minuty stačily na to, aby tu vzdušný vír poničil pět desítek střech, s některými pak i statiku domů. Škody jsou obrovské, lidská obětavost, pomoc a pochopení se však už projevily naplno.

„Jestli můžete, napište, že všem moc děkujeme,“ říká starostka Rohozné Štěpánka Šteflová (nez.) a hned sází jméno za jménem. Ať už jde o firmy ze širokého okolí, které přispívají občerstvením pro desítky ochotných pomocníků, nebo o pomocníky samotné. Ti domácí si od společného díla „odskakují“ do práce, pokud si nevzali dovolenou. I když odhadnout, jak dlouho bude trvat odklidit dílo zkázy, zatím nikdo nedokáže.

Vítr v Brně mrštil kus ocelové konstrukce na lidi na zastávce, jedna žena zraněná

Krimi

„Proběhlo to strašně rychle. Na chlévě to posunulo krov o metr, vychýlila se zeď a z rozbitých oken napadaly dovnitř střepy. Několik desítek krav, které byly ve venkovních výbězích, některé byly těsně před otelením a další s telaty, se v tom zmatku uteklo schovat právě dovnitř, pomíchaly se, šlapaly v tom skle,“ popsala dopolední drama Věra Řezníčková z rohozenského ekostatku.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Místní dobrovolní hasiči a dobrovolníci strhávají zničenou stodolu, která hrozila zřícením.

Z budovy hrozící zřícením bylo nutné vystresovaný dobytek dostat ven a opět rozdělit. Statik v úterý už jen potvrdil, co bylo jasné od prvního okamžiku: chlév musí dolů.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Poničená stodola v Rohozné na Jihlavsku

Další lidé o hrůze z odnesené střechy nad vlastním obydlím, o bydlení pod plachtou či promáčených stropech už ani nemají sílu mluvit.

Strom spadl na Jičínsku těsně před projíždějící auto. Řidič do něj narazil

Krimi

„K nejponičenějším patří i hospodářské budovy, které nemají lidé pojištěné,“ připomněla starostka Rohozné. Hned zkraje chtěla vyhlásit veřejnou sbírku. Jenže narazila na legislativu, kterou moc nezajímá, že kdo rychle dává, dává dvakrát.

Přijeli pomáhat

„Na takovou věc musíte svolat zastupitelstvo, o tom musíte informovat několik dnů předem na úřední desce. Ta je na internetových stránkách. A od toho pondělka nám nejde internet,“ pokrčila rameny starostka.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Hasič mezi troskami zřícené stodoly

Jak dodala, po souhlasu zastupitelů o tom stejně ještě rozhoduje kraj. Tak snad se prý do té doby ochota pomáhat neztratí. Potřebných je totiž v Rohozné pořádný zástup. Střechy to poškodilo i řadě penzistů s nízkými příjmy.

Obecních objektů je ve hře osm, jednu budovu čeká demolice, škody se odhadují na miliony. Pomáhající lidé tu ale o penězích nemluví. „Mám tu známé. S kluky, co spolu děláme, jsme si řekli, že tohle je přednější,“ řekl Právu Jiří Fencík, mladý pokrývač, živnostník, který spolu se čtyřmi kamarády z Jihlavska a Pelhřimovska přerušili práci jinde a vydali se na místo akutní potřeby.

„Těžko říct, na jak dlouho to vypadá. Bereme si dovolenou, domů se chodíme na chvíli vyspat,“ popsal jeden z rohozenských hasičů, David Poláček. Jeho starší kolega Vlado Ligač má mezi pomocníky prakticky celou rodinu, hasiči jsou téměř všichni. Dcera Vlaďka Chábová přijela na pomoc, i když žije v jiné obci: jako ostatní živnostníci o dovolenou žádat nemusí.

Na Evropu se řítí další bouře s vichry a lijáky

Evropa

Podstatnou část logistiky tu mají na starosti ženy, střídají se v péči o žaludky pracantů. Ti se vždy přijdou posilnit a ohřát do hasičské zbrojnice, jejíž plechová střecha v pondělí odlétla 300 metrů daleko a rozpůlila jednu ze stodol. „Štěstí, že to nikoho nezabilo,“ říká starostka. Jestli ji něco mezi permanentně drnčícím telefonem opravdu hřeje, je to lidská sounáležitost o dosud netušené síle.

Jen foukat už aby přestalo. „Prý se sem zase něco žene,“ posteskla si starší žena, odklízející rozbitou krytinu u veliké stodoly. Pouhý pohled klade otázku, zda má takový úklid vůbec smysl. Vychýlené zdi dávají tušit, co řekne statik, až se na rohozenské pouti od domu k domu dostane na místo. Pokud ho předběhne vítr, sem si už cestu nejspíš ušetří.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám