Hlavní obsah

Vezměte si je do Prahy, bouřili se Smilovičtí proti rozhodnutí o umístění migrantů

Právo, Denisa Telaříková

V Praze rozhodli o nás bez nás! Ať si je vezmou do Čech, do Prahy, a ne jen na Moravu, kde je mnohem větší nezaměstnanost. Taková slova padala v pondělí vpodvečer na zastupitelstvu obce Smilovice, která leží poblíž Třince. Lidé tak vedení radnice dávali najevo, že nesouhlasí s rozhodnutím vlády, aby se do obce se 760 obyvateli už tento týden v pátek nastěhovala skupina 14 iráckých křesťanských uprchlíků.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Zastupitelstvo Smilovic. Na snímku starosta obce Miroslav Nogol

Článek

Uprchlíci mají po dobu zhruba dvou měsíců najít zázemí ve středisku Karmel. Starat se o ně budou pracovníci Slezské diakonie a Nadačního fondu Generace 21, který celý projekt organizuje a financuje.

Mimořádné zastupitelstvo svolal na pondělí starosta Smilovic Miroslav Nogol, protože chtěl lidem z obce vysvětlit, jak se vlastně věci mají. „Vím, že jste byli překvapeni, že jste se o tom dozvěděli minulý týden z tisku. Ale ani my jsme to o tolik dříve nevěděli. Beru to tak, že ti lidé potřebují pomoc a doufám, že jsme tady dobří lidé, kteří jim dokážou podat pomocnou ruku. Aby se naučili češtinu a začlenili se do naší společnosti,“ snažil se občany uklidnit starosta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Část obyvatel obce Smilovice dala vedení radnice najevo, že uprchlíky u nich nechtějí.

Moc se mu to ale nedařilo. Zhruba sedm desítek lidí, kteří na jednání zastupitelů dorazili, nakonec i skandovali, že tam žádné uprchlíky nechtějí. Starosta proto diskusi raději ukončil.

Uprchlíci mají ve smilovickém středisku setrvat maximálně dva měsíce, pak se přestěhují do klasických bytů a projdou dalším asi zhruba čtyřměsíčním integračním procesem, aby mohli získat v Česku azyl.

Do Prahy v pátek přiletí asi čtyřicetičlenná skupina křesťanských uprchlíků. Kromě Smilovic na Třinecku zamíří i do Brna. V Jihlavě již část křesťanských uprchlíků pobývá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám