Hlavní obsah

Vězeň odmítl odběr moči před zdravotní sestrou, zastal se ho Ústavní soud

Právo, Petr Kozelka

Až k Ústavnímu soudu (ÚS) doputoval případ muže, který se ve vězení odmítl podrobit odběru moči kvůli testu na drogy. Justice za to muže potrestala půlročním trestem, senát ÚS v čele se soudcem zpravodajem Janem Filipem ale verdikt zrušil a dal za pravdu námitkám vězně, který se hájil tím, že odběr odmítal jen proto, že u něj měla asistovat zdravotní sestra, před níž se prý styděl.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

Vězeň byl opakovaně nachytán pod vlivem drog a byl za to několikrát kázeňsky trestán. Pak se ale začal odběrům bránit s poukazem na to, že nesouhlasí s procedurou spojenou s odevzdáním moči.

Spor se vedl o to, jestli je v pořádku, že se musí při odběru svléci donaha a poskytnout vzorek moči za přímého dohledu zdravotní sestry, tedy osoby opačného pohlaví. Muž upozorňoval, že předtím vzorek bez problémů odevzdal, pokud u toho na něj dohlížel mužský dozorce. Justice ale takovou obhajobu označila za účelovou a vězni přidala k jeho trestu maření výkonu úředního rozhodnutí.

Podle senátu ÚS je odběr moči na drogové testy zcela v pořádku. „Vzhledem k tomu, že nejde o závažný zásah do lidského organismu, nýbrž přirozený každodenní fyziologický proces, tedy vyprazdňování, není třeba na jeho nařízení a provedení, stejně jako na možnost preventivních kontrol, klást takové požadavky jako v případech odběru jiného biologického materiálu, popř. při jiných zásazích do ústavně zaručených práv a svobod,“ uvedli soudci.

Měli vyhovět jeho požadavku

Jedním dechem ale dodali, že dozor při poskytování vzorku moči může vést k narušení soukromí a důstojnosti, jehož intenzitu pociťuje každý vyšetřovaný v rámci svého sebeurčení být sám sebou, a proto je věcí vyšetřovaného, aby se proti jemu nelibému postupu, zasahujícího tu nejintimnější sféru jeho života, ohradil.

„Z hlediska ústavnosti neobstojí jiný postup než vyhovění požadavku vyšetřované osoby, aby v prostoru, jehož účelem je zachování jinak z povahy věci omezeného soukromí v podmínkách výkonu trestu odnětí svobody, byla při takovém intimním tělesným úkonu přítomna osoba stejného pohlaví,“ konstatoval soudce Filip.

Případ se tak vrací na samý počátek a soud bude muset při rozhodování respektovat rozhodnutí ÚS.

Reklama

Výběr článků

Načítám