Hlavní obsah

Vetřelec manipuloval s ostatky vojenského pilota

Novinky, Kamil Houska
PRAHA

Doslova šok vyvolalo v armádě zjištění, že se do uzavřeného vojenského prostoru Jince na Příbramsku, kam se minulý týden zřítil bitevník L-159, dostal neznámý vetřelec. Podle všeho si totiž fotografoval zbytky stroje, odnesl si nějaký suvenýr a dokonce manipuloval s ostatky pilota. Na průběh šetření by to ale podle lidí z obrany nemělo mít vliv.

Foto: Radek Vráblík

Plakát akce

Článek

"Mě to šokovalo. Pro mě to bylo velmi smutné zjištění, že někdo je něčeho podobného schopen. Přemýšlím o tom, co to je za člověka," reagoval na dotaz Práva ministr obrany Jaroslav Tvrdík. "To je hyenismus, jinak to nazvat nemohu," dodal.

Jak Právu sdělil jeden z vojenských činitelů, podle toho, co armáda o nezvaném hostu ví, je pravděpodobné, že si z místa nehody i něco odnesl. "Podle všeho si přivlastnil nějaké zbytky stroje. Máme navíc podezření, že hýbal s ostatky pilota. Je to ohavnost," uvedl.

Letci se zlobí na generalitu

Mezi vojáky se také proslýchá, že vetřelec našel na místě nehody ruční granát. Pokud by se to potvrdilo, šlo by o trestný čin nedovoleného ozbrojování, za který hrozí pachateli až tři roky vězení. Samotné narušení vojenského prostoru by nejspíš osobě prošlo, neboť by se těžko dokazoval úmysl.

Někteří letci se zlobí na generální štáb, který je odpovědný za vyšetřování, že nedokázal místo nehody dostatečně ohlídat. "Sbírat ostatky pilota a zbytky stroje, to trvá dlouho, ale právě proto je zapotřebí, aby byla oblast hermeticky uzavřená," řekl Právu jeden z letců.

Na adresu vetřelce poznamenal: "Kdybych ho dostal do rukou, snad bych ho roztrhl. To v sobě nemá trochu slušnosti, piety?" Podle Tvrdíka však není v silách armády uhlídat tak rozsáhlý prostor. Zbytky stroje jsou totiž rozesety na velké ploše.

Běžná praxe přitom je, že dokud nemají vojáci sesbírány součásti letounu, které jsou nezbytné pro vyšetřování, je ostraha velmi přísná. Ve chvíli, kdy mají vše nutné, není ostraha už tak důležitá. Tvrdík doplnil, že ohlídat Jince by bylo možné pouze za použití stovek vojáků, kteří by se střídali na směny.

Sbírání součástek stroje se zastavilo už v pátek. "To, co potřebujeme k analýze, máme k dispozici. Ve chvíli, kdy byly podstatné části stroje převezeny k analýze, vojáci neměli důvod ve sbírání pokračovat," upozornil Tvrdík.

Stromy nahradí plot a pomníček

Armáda vyčkává, až opadne sníh, aby dokončila úklid. V době zřícení tam dosahovala sněhová pokrývka víc než čtyřiceti centimetrů. Na dotaz, zda nemohl vetřelec zhatit vyšetřování, Tvrdík prohlásil: "To v žádném případě."

Armáda hodlá pilotovi na místě nehody vybudovat trvalou vzpomínku. "Prostor bude oplocen, les vykácen a na místě pádu letounu bude pomníček," řekl Tvrdík s tím, že takový postup je v podobných situací obvyklý. Náklady uhradí podle něj ministerstvo obrany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám