Hlavní obsah

Veteráni z Afghánistánu točili s Maxou videoklip. Exkluzivně nabízíme ukázku

Novinky, Saša Šeflová, Gabriela Wolfová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fuerteventura

Na problém českých veteránů z Afghánistánu, kteří zahynuli při bojích nebo skončili s těžkým doživotním postižením, upozorňuje píseň zpěváka Martina Maxy Pocta padlým. Dva z veteránů se zpěvákem natočili na kanárském ostrově Fuerteventura videoklip.

Ukázka z videoklipu Martina MaxyVideo: Regi Base

 
Článek

Zpěvák Martin Maxa natáčel s veteránem Jiřím Schamsem alias Regim, který byl těžce zraněn, když bránil jeden z oddílů mírového dánského kontingentu. Při útoku sebevražedného atentátníka měl poraněný mozek. Lékaři nevěřili, že vůbec kdy vstane z lůžka a někdy promluví.

Foto: Michaela Feuereislová

Jiří Schams a Mirkem Lidinským (vlevo) na golfovém hřišti

Schams byl zraněn v roce 2008. Od té doby absolvoval řadu rehabilitačních pobytů. Loni na Krymu v léčebně specializované na bývalé vojáky dosáhl takového pokroku, že nyní už dokáže formulovat věty, i když mu ještě není příliš dobře rozumět. S pomocí fyzioterapeuta se už dokáže sám najíst, stále je ale na vozíku. Denně cvičí a čeká ho nový intenzívní plán pod vedením špičkového fyzioterapeuta Jakuba Pětiokého. Všichni věří, že se Regi jednoho dne postaví na nohy.

Foto: Michaela Feuereislová

Romana Pavelková (vlevo) a Veronika Chmelířová s Jiřím Schamsem a Mirkem Lidinským

Druhý z bývalých vojáků skončil relativně lépe, pouze s amputovanou nohou pod kolenem. Mirek Lidinský nyní pracuje na zkrácený úvazek pro ministerstvo obrany, nejvíce se ale snaží věnovat sportu pro hendikepované. Je trojnásobným mistrem Evropy v golfu.

Foto: Michaela Feuereislová

Jiří Schams a Mirkem Lidinským (vpravo)

Tito dva hrdinové se stali hlavními postavami unikátního videoklipu pod patronací Nadačního fondu Regi Base. O klip již projevila zájem i televizní stanice s celosvětovou působností. "Videoklipů s reálnými záběry z bojů už existují stovky, ale tohle je první, v němž se objeví reální vojáci. Tím je výjimečný," uvedli Martin Jirsa a Hynek Čech z nadačního fondu, který se věnuje pomoci bývalým vojákům.

Foto: Michaela Feuereislová

Policisté ve Fuerteventuře českým veteránům salutovali.

Vedle vojáků a Martina Maxy si v klipu zahrály modelky Romana Pavelková a Veronika Chmelířová. Nečekaný okamžik na natáčení nastal, když se v záběru objevili kanárští policisté, kteří oběma hrdinům salutovali.

Foto: Michaela Feuereislová

Martin Maxa (třetí zprava) natočil s veterány Jiřím Schamsem a Mirkem Lidinským videoklip.

Reklama

Výběr článků

Načítám