Hlavní obsah

Věstonická venuše dorazila z Brna pod dohledem ozbrojeného komanda do Olomouce

Právo, Novinky, Veronika Capáková, pem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Věstonická venuše, originál mimořádně cenného artefaktu starého téměř 30 tisíc let, dorazila v úterý po poledni za přísných bezpečnostních opatření pod dohledem ozbrojené eskorty z Moravského zemského muzea v Brně do Vlastivědného muzea v Olomouci (VMO). Tam bude k vidění do 8. prosince. VMO o jejím zapůjčení jednalo tři roky.

Věstonickou Venuši přepravili pod dohledem ozbrojenců z Brna do OlomouceVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

„Jsem přesvědčen, že neexistuje v České republice známější žena, než je Věstonická venuše. Pro naše muzeum je velkou poctou, že může tento patrně nejdražší archeologický nález představit veřejnosti,“ uvedl ředitel VMO Břetislav Holásek.

Keramickou soška nahé ženy měli původně do Olomouce přepravit vrtulníkem, plán byl ale zrušen v úterý ráno kvůli počasí, a tak ji z Brna převezli v policejním autě za přísných bezpečnostních opatření.

„Byla to tříletá práce, abychom po finanční a bezpečnostní stránce mohli Věstonickou venuši vystavit. Až do včerejška jsme si říkali, že se taková věc nedá ukrást, ale Drážďany nám ukázaly, že jde ukrást všechno,“ narážel Holásek na krádež cenných uměleckých děl z drážďanské dvorní klenotnice, k níž došlo v pondělí ráno.

Do drážďanské klenotnice se vloupali dva malí lidé, policie zveřejnila video

Evropa

„Doufáme, že nám se nic takového nestane a že bude návštěvnost vysoká a bude se líbit,“ dodal Holásek.

Soška nahé ženy vysoká 11,5 centimetru, vyrobená z pálené hlíny a datovaná do starší doby kamenné (29 000 až 25 000 let před naším letopočtem) je nejstarší umělecký předmět z keramiky na světě. Objevena byla v červenci 1925 v popelišti v horní části pravěkého naleziště mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem týmem archeologa Karla Absolona. V roce 2004 odhadli američtí starožitníci její hodnotu na 40 milionů dolarů.

Foto: Petr Marek, Právo

Ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci Břetislav Holásek uzamyká bezpečnostní schránku s Věstonickou venuší

V olomouckém muzeu je venuše umístěna za několikavrstvým bezpečnostním sklem v krabičce.

„Soška je rozlomená na dvě části, a to je důvodem toho, proč je vystavená v krabičce. Při manipulaci s těmi kousky to ohrožuje tu figurku. Uvnitř je popukaná, takže by mohla prasknout. Zároveň by docházelo k otěrům na povrchu, takže vzhledem k přísným kritériím a k tomu, že se jedná o národní kulturní památku, trvám na tom, aby byla vystavena v originální staré krabičce,“ uvedl vedoucí ústavu Anthropos Moravského zemského muzea Petr Neruda.

Při nevhodném transportu by se mohla rozpadnout

Během průzkumu sošky naznačilo CT, že se při letadlovém převozu může úplně rozpadnout.

„Při skenech jsme zjistili, že uvnitř má venuše rozsáhlé praskliny a některé ty praskliny nejsou propojené s povrchem, takže by se mohlo stát, že kdybychom ji přepravovali v letadle a došlo by k havárii a prudké změně tlaku, mohla by explodovat,“ popsal Petr Neruda.

Policie České republiky nakonec přivezla skoro 30 tisíc let starý artefakt v plechové bedýnce, která je uvnitř vybavena polyetylenovou pěnou. Bedýnka má masivní gumové těsnění a dostatečně pevný zámek.

„Momentálně trvám na tom, že se má přepravovat pozemní cestou nebo takovou, kde nehrozí změna tlaku. Máme teď novou bedýnku, která je hermeticky uzavřená. Jednak vydrží nárazy a jednak si myslím, že by měla vydržet ten tlak. Chci se i obrátit na specialisty v technických oborech, aby případně navrhli speciální schránku, která by nám stoprocentně zaručila, že bude socha v pořádku,“ dodal Petr Neruda.

Věstonická venuše je popraskaná

Domácí

V olomoucké expozici se objeví také několik kostí z tehdejších zvířat a přesná kopie Věstonické venuše. „Podle našich informací je to první kopie venuše, jaká se kdy udělala, takže má svůj příběh. Vystavili jsme ji schválně proto, aby si ji lidé mohli prohlédnout ze dvou stran,“ uvedl ředitel muzea.

Pro veřejnost bude Věstonická venuše k vidění až do 8. prosince. Ve všední dny od desíti hodin ráno do osmé večer. O víkendech mohou návštěvníci do Vlastivědného muzea už v osm hodin ráno.

Plastika považovaná za nejstarší keramiku na světě bývá vystavována jen při zcela výjimečných příležitostech, jakou byla například v roce 2013 výstava Ice Age Art – Arrival of the Modern Mind (Umění doby ledové: Zrození moderní mysli) v Britském muzeu v Londýně nebo domácí výstavní projekt Strážci paměti/ 200 let muzejnictví v České republice, zahájený v roce 2014.

Podle vedoucího ústavu Anthropos není v plánu další výstava, kde by se mohla v nejbližší době soška objevit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám