Hlavní obsah

Začala demolice vepřína v Letech. Oproti plánu stát ušetří 100 milionů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Desítky lidí si v pátek naposledy přišly prohlédnout areál bývalého vepřína v Letech u Písku, na jehož místě stál za 2. světové války romský koncentrační tábor. V pondělí 25. července se prasečák začne bourat, místo něj tu po pěti desetiletích vznikne Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Oproti původní částce 110 milionů má demolice areálu stát jen deset, oznámil v pátek ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Foto: Václav Pancer, ČTK

V Letech začne 22. července 2022 demolice bývalého vepřína (na snímku ze 14. března 2018).

Článek

Součástí památníku holokaustu bude také návštěvnické centrum s expozicí a multifunkčním sálem. Stavba je rozdělena do dvou etap, první z nich má být hotová na jaře 2023. Na výstavbě památníku, která bude stát přes 100 milionů, se budou vedle státu podílet i norské fondy.

Foto: Florida Terra, ČTK

Na vizualizaci je pohled na památník z východu.

„Je to pro nás přelomový okamžik. Památník bude připomínat historická fakta a také vzdělávat. Musí informovat o historii Romů a Sintů v Čechách, vysvětlovat kořeny nenávisti a diskriminace a podnítit diskusi k tematice lidských práv i zlepšení vzájemného soužití,“ řekla Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury.

Demolice vepřína v Letech začne koncem července. Nahradí ho památník romského holokaustu

Domácí

O zbourání vepřína a vybudování důstojného památníku obětem holokaustu se mluví přes 25 let. O vykoupení, zbourání či přemístění areálu se dohadovaly všechny tehdejší vlády. Až před čtyřmi lety se však podařilo vepřín státu vykoupit od firmy Agpi za 450 milionů korun.

Foto: Florida Terra, ČTK

Budoucí podoba vstupní haly návštěvnického centra  plánovaného památníku.

Původní náklady na demolici vepřína stát vyčíslil na 110 milionů korun. Ministr kultury Martin Baxa (ODS) ale při zahájení prací v pátek oznámil, že konečný účet bude jen 10 milionů.  Přes 90 milionů, jež se povedlo ušetřit, použije stát na budování památníků, řekl Baxa.

K zemi půjde 13 hal pro výkrm prasat i ostatní budovy a zmizí také kejdová laguna. Bourání vepřína má firma AWT Rekultivace, a. s., naplánováno ve čtyřech etapách a po vepřínu se definitivně slehne zem letos v listopadu.

Foto: Foto archiv MRK

Na snímku je vizualizace památníku.

Vepřín v Letech byl v provozu od 70. let 20. století až do jara 2018 a stojí na bývalé pracovně kárného a posléze sběrného tábora. V srpnu 1942 se stal areál v Letech takzvaným cikánským táborem, v němž byly vězněny v nelidských podmínkách celé romské rodiny.

Táborem prošlo 1309 osob, více než 320 z nich tu zemřelo, většinou se jednalo o děti. V roce 1943, bezprostředně po hromadných transportech mužů, žen i dětí na téměř jistou smrt do koncentračního tábora Auschwitz II – Birkenau, byly budovy tábora srovnány se zemí a spáleny.

Reklama

Výběr článků

Načítám