Hlavní obsah

Demolice vepřína v Letech začne koncem července. Nahradí ho památník romského holokaustu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý vepřín v Letech na Písecku, kde za 2. světové války stál romský koncentrační tábor, se začne bourat 22. července. Na místě vznikne památník holokaustu.

Foto: Václav Pancer, ČTK

V místech velkovepřína býval za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy a Sinty.

Článek

Náklady na demolici bývalého vepřína by neměly přesáhnout 110 milionů korun, řekla ČTK mluvčí Muzea romské kultury Karolina Spielmannová.

Nechtěl jsem zpochybňovat nějakej holocaust, pronesl Rozner u soudu

Krimi

Na uvolněné ploše následně muzeum vybuduje Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Stavba památníku bude stát desítky milionů korun, část zaplatí stát a část půjde z norských fondů.

Táborem v Letech podle historiků od srpna 1942 do května 1943 prošlo 1308 Romů, mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zemřelo a přes 500 skončilo v koncentračním táboře v Osvětimi.

Vepřín na místě tábora vznikl v 70. letech minulého století a fungoval až do roku 2018, kdy ho odkoupil stát za 450 milionů korun od firmy Agpi, která zde chovala asi třináct tisíc prasat.

Nabídku na demolici areálu podalo 17 zájemců, zakázku získala společnost AWT rekultivace, s níž se podepíše smlouva. Předání staveniště je v plánu 22. července ve 13:00. V tento den si mohou lidé podle Spielmannové naposledy areál vepřína prohlédnout i za přítomnosti pamětníků a aktivistů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám