Hlavní obsah

Velký portrét Putina na Letné upozorňuje na nebezpečí komunismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Před místem, kde v 50. letech na pražské Letné stával Stalinův pomník, od pátečního rána visí velká plachta s portrétem ruského prezidenta Vladimira Putina. Má připomenout hrozbu návratu do minulosti, řekl Luděk Valchář z občanského sdružení Dekomunizace, které akci zorganizovalo.

BEZ KOMENTÁŘE: Místo Stalina se na Letné tyčí PutinVideo: Novinky

 
Článek

Sdružení už v týdnu v několika českých městech vyvěsilo figuríny oběšenců s červenou oprátkou kolem krku a nápisem Šel proti KSČ(M). Podle organizátorů měly symbolizovat více než 250 lidí popravených v Československu z politických důvodů za komunistického režimu a upozornit na to, že po nynějších sněmovních volbách se může vliv komunistů zvýšit.

Vyvěšení Putinova portrétu v místě pomníku někdejšího komunistického diktátora má podle organizátorů upozornit na hrozbu, že se Česko znovu dostane do područí Ruska.

Sdružení varuje před směřováním na východ

"KSČM, Strana práv občanů – zemanovci a významná část ČSSD pod vedením Miloše Zemana nás chtějí nasměrovat na východ. Hrozí nám autoritářský stát dirigovaný z Kremlu. Změnu historického vývoje chce Zeman stvrdit v těchto volbách," uvedl Valchář a vyzval k tomu, aby lidé v současných volbách do Sněmovny zodpovědně volili.

Foto: Dekomunizace.cz

Plachta s portrétem ruského prezidenta Vladimira Putina na pražské Letné.

Cílem sdružení Dekomunizace je podle jeho webu zbavit KSČM a její členy podílu na moci v České republice neustálým nenásilným připomínáním zločinů této ideologie veřejnosti. Prostředkem má být poskytování informací dostupnými prostředky a pořádání kulturních a osvětových akcí. KSČM podle sdružení kráčí ve stopách předlistopadové KSČ a nikdy se od jejích skutků nedistancovala. Současní komunisté se naopak k jejímu odkazu na svých akcích zcela nepokrytě hlásí, tvrdí sdružení, jehož zakládajícími členy byli mimo jiné novinář Ivan Medek nebo režisér Ladislav Smoljak.

Povolení na vyvěšení Putinova portrétu prý sdružení má. Valchář uvedl, že žádali magistrát o povolení k vjezdu, kde i uvedli, co chtějí dělat. "A dali nám ho," doplnil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám